Het zou McFaul sieren dit soort politieke en gewelddadige inmengingen in andere landen te erkennen

De ingezonden brieven van donderdag 22 februari.

Generaal Pinochet, leider van de Chileense junta, kort na zijn staatsgreep, 11 september 1973 Beeld afp
Generaal Pinochet, leider van de Chileense junta, kort na zijn staatsgreep, 11 september 1973Beeld afp

Brief van de dag: Erken ook Amerikaanse bemoeienis

Wellicht heeft Amerika zich nooit met Russische verkiezingen bemoeit. Maar als de oud-ambassadeur van de Verenigde Staten in Moskou, Michael McFaul, op de uitspraak van Russische politici 'Jullie zijn zelf ook verantwoordelijk voor politieke omwentelingen in andere landen' antwoordt met 'Ja maar dat is niet waar', dan is hij kort van memorie (Ten eerste, 19 februari). Ik ben vrij veel in Chili geweest tussen 1972 en 1976, dus zowel vóór de militaire staatsgreep door Pinochet, geregisseerd door de CIA (de aanloop naar, de oorzaak van en de coup zelf), als daarna. En dit is maar één land. Er zijn er vele geweest. Het zou McFaul sieren dit soort politieke en gewelddadige inmengingen in andere landen te erkennen, al was het alleen maar voor zichzelf.

Erik Oterdoom, Amsterdam

Afschaffing referendum

Minister Ollongren heeft bij de formatie de opdracht gekregen het referendum af te schaffen. Juist voor een minister van D66-huize is dit in mijn ogen onbestaanbaar. Juist D66 heeft altijd gepleit voor een referendum, omdat een referendum getuigt van democratie in volle omvang. Hieruit blijkt weer eens hoe diep principes kunnen wegzakken als andere belangen een rol gaan spelen.

Alleen omdat de uitslag van het Oekraïne-referendum de regering onwelgevallig was, moest het raadgevend referendum om zeep worden geholpen. En dan zeggen sommige politici ook nog dat de bevolking er geen verstand van heeft. Ik hoop dat D66 hierop bij de komende gemeenteraadsverkiezingen keihard wordt afgerekend. IJdele hoop is natuurlijk dat er in de Tweede of Eerste Kamer D66-politici zijn die tegen afschaffing zullen stemmen, omdat ze democraat in hart en nieren zijn.

E.H.M. Bleidiek, Neeritter

Luizenkliniek

'Kijk, deze luis houdt zich schijndood. Hij weet dat we nu naar hem kijken, daarom houdt hij zich stil.' (Ten eerste, 21 februari). Ha, ha, ha. 'Hallo allemaal.......'

Jacqueline Busser, Huissen

Circulaire landbouw en e-auto

In 'Caspar loopt' (V, 20 februari) ontmoet Caspar Janssen een boer die met een gesloten kringloop wil werken. Er worden geen mineralen in de vorm van mest en voer van buitenaf aangevoerd. Ik kan u verzekeren dat dit niet lukt. Circulaire landbouw bestaat niet. Het is alleen mogelijk als er geen producten afgevoerd worden, maar dat zal niet de bedoeling zijn. In dezelfde krant een artikel over het stimuleren van elektrische auto's door middel van rekeningrijden van Bard van der Weijer (O&D, 20 februari): 'Het mooie is: e-auto's stoten officieel nul gram CO2 per kilometer uit.' Uit het gebruik van het woord 'officieel' blijkt dat hij het waarschijnlijk wel doorheeft. Met de huidige energiemix van hooguit 3 procent wind en zon en 97 procent fossiel wordt de accu geladen. Daarmee zal de uitstoot van CO2 niet lager zijn dan van een auto met brandstofmotor.

Wim Keuper, Rutten

Haal die sticker er maar af

Voor wie denkt dat-ie goed bezig is met een e-auto: als je de stekker in het stopcontact steekt, gaat dan de zon feller schijnen of de wind harder waaien om de stroom op te wekken? Nee, er gaat een electriciteitscentrale meer gas of kolen verstoken. Haal dus je 'zero emission'-sticker er maar af.

Dig Kleppe, Goes

Berry Withuis

De column van Max Pam over de vader van Jolande Withuis (O&D, 21 februari) bracht nog een aardig voorval met Berry Withuis in herinnering. Hij organiseerde in Felix Meritis, toen nog eigendom van de CPN, een schaakwedstrijd waarbij schakers de strijd konden aangaan met de Rus Botwinnik, toen wereldkampioen. Er waren op het tijdstip waar- op de wedstrijden zouden beginnen nog maar weinig deelnemers naar het communistische bolwerk gekomen en Berry trommelde alle redacteuren van De Waarheid op, plus zet- ters, kantoormensen en wie er maar voorhanden was. Als je niet kon schaken dan was dat geen bezwaar. Berry zou je de zetten wel voorzeggen.

Na verloop van enige tijd werd het toch erg druk. Berry had geen tijd meer om te hulp te schieten. Een hulpeloos geworden schaker deed vervolgens maar een zet. Botwinnik keek een kwartier naar de toestand op het bord. Deze zet begreep hij helemaal niet. Toen kreeg hij het vermoeden dat zijn tegenstander geen bal van schaken wist en veegde hem in de kortst mogelijke tijd van het bord. Ik weet niet of deze anekdote in het boek van Jolande staat, maar ze is mij altijd bijgebleven.

Ruud Gortzak, Bussum

Ik zorg uit volle overtuiging

'Lees wel voor uit boekjes waarin pap-pa door werken het geld verdient en mamma thuis zorgt (Jip en Janneke blijft leuk), maar vertel er wel bij dat dat vroeger zo was', schrijft Margreet Schlüter (O&D, 20 februari). Ik leef niet vroeger maar nu en zorg uit vol-le overtuiging. Omdat ik dat wil.

Laat kinderen spelen met het speelgoed dat ze zelf willen en respecteer de keuze van de rolverdeling bij volwassenen. Dat lijkt mij de essentie van wat Matgreet Schlüter zo mooi omschrijft als 'er zijn mensen met allerlei verschillende eigenschappen'.

Anneke de Jong, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden