Het zit ons deze week niet mee, beste lezer

De komende weken leest Jeroen van Merwijk op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

null Beeld No Candy
Beeld No Candy

Even voor de duidelijkheid: ik kies de boeken die ik bespreek dus niet zelf. Wilma, de chef boeken, stuurt me elke week drie boeken en daar moet ik het mee doen. Daar zitten boeken bij die ik in een boekhandel niet eens zou oppakken. Dus dat u dat weet.

Dat ik niet achteraf geklaag krijg.

Joods Amsterdam

Ik ben geen Jood en ik kom niet uit Amsterdam. Dus dan sta je bij een boek dat Joods Amsterdam heet al gelijk met twee nul achter. Ik ben ook niet speciaal geïnteresseerd in het Jodendom en al helemaal niet in Amsterdam, dus dat wordt dan vier nul voor Joods Amsterdam. Ik sla het boek open, blijkt het een soort historische wandelgids te zijn. Ik haat wandelen, waardoor ik dus zonder nog maar één woord te hebben gelezen al meteen tegen een vijf nul achterstand aankijk. Ga daar maar aanstaan. Ik kan met dit boek als recensent dan ook geen kant op, maar voor Joodse of niet Joodse Amsterdammers of niet Amsterdammers, die geïnteresseerd zijn in het Jodendom en/of Amsterdam en die van wandelen houden lijkt dit boek me een absolute aanrader.

Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno
Joods Amsterdam
Bas Lubberhuizen, euro 19,99

Nootmuskaat

Het zit ons deze week niet mee, beste lezer. Een boek over nootmuskaat. Wat kan ons nootmuskaat schelen? Het Midden-Oosten staat in brand, Turkije wordt een autocratie en we staan op de rand van een Derde Wereld Oorlog. Toch maar gelezen en ik moet zeggen: dat viel me honderd procent mee, of laten we zeggen drieënnegentig procent. Willem Oosterbeek weet veel en etaleert dat gretig zonder al te uitsloverig te worden. Het boekje gaat over nootmuskaat, zeker, maar onder nog veel meer ook over Darwin en Wallace, al dan niet gewenste penisvergrotingen, wisselkoersen bij de VOC en zeebevingen. Van vrijwel alles in dit boekje had ik nog nooit gehoord. Nu dus wel. Goed geschreven en leuker dan het lijkt.

Willem Oosterbeek
Nootmuskaat - De geschiedenis van een wonderbaarlijk nootje
Atheneum, euro 15,-

Mystiek

Kijk, dat interesseert me. Ik ben zelf dan wellicht niet geheel goddeloos, maar veel mensen om mij heen wel. En omdat mijns inziens mystiek wel degelijk bij de mens hoort, ben ik benieuwd wat Henk van der Waal te vertellen heeft. Op de achterflap (waarop Henk ons van onder zijn wenkbrauwen terecht licht argwanend aanstaart) heet het: 'Mystiek voor goddelozen ontvouwt even behoedzaam als gepassioneerd de mystieke grond van die eigen ervaring en laat zien dat subjectiviteit, liefde en vrijheid de weg wijzen naar aardse wijsheid en kosmische koestering.' Ja, ja. Kosmische koestering en aardse wijsheid. Nou ja: kan gebeuren - dat is waarschijnlijk door een redacteur geschreven, niet getreurd: laten we snel beginnen.

Al op bladzijde twee lees ik dat er in het boek gesprekken gaande zijn tussen afwisselend de 'welwillende' en de 'raadselachtige', een soort dialogen van Plato dus. Ik lees verder: 'Ook zullen ze (de welwillende en de raadselachtige - JvM) je voorzichtig en schoorvoetend rijp proberen te maken voor het inzicht dat je een tijdbloem bent. En wat doet een tijdbloem? Inderdaad, een tijdbloem bloeit tijd.'

Dus eerst hadden we aardse wijsheid en kosmische koestering en nu een tijdbloem. Er zijn ongetwijfeld mensen die begrijpen wat Henk hiermee bedoelt en die het aanspreekt en voor wie dit boek een antwoord op al hun vragen is, maar deze tijdbloem gaat een borrel drinken want daar is deze tijdbloem hard aan toe. Godallemachtig.

Henk van der Waal
Mystiek voor goddelozen
Querido, euro 19,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden