Het zijn van huizenbezitter en Kamerlid blijkt een gevaarlijke combinatie

Uw politieke nieuwsbrief

D66-leider Pechtold staat de pers te woord.Beeld anp

Goedemiddag. Als politicus heb je de schijn al snel tegen, of het nu een pand in Scheveningen of meerdere panden in Amsterdam betreft. D66-leider Pechtold krijgt vooral vragen van de pers. VVD'er Wybren van Haga moet aan zijn eigen partij verantwoording afleggen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Het cadeau voor Pechtold

Stel, je krijgt als politicus van een vriend een appartement ter waarde van 135.000 euro, is dat dan iets wat je moet melden in het geschenkenregister van de Tweede Kamer? Nee, zegt D66-leider Alexander Pechtold, het is een privékwestie. Hij kreeg de woning in Scheveningen van de Canadese oud-ambassadeur Serge Marcoux, een man met wie hij al 25 jaar bevriend is maar als politicus geen werkrelatie heeft. Marcoux ging in 2004 met pensioen en was nooit ambassadeur in Nederland. Pechtold maakte in 2005 zijn debuut op het Binnenhof. 'Is er meer wat we moeten weten?', vroegen journalisten vanmiddag aan Pechtold. 'Nee, er is niet meer. Net zoals dit er niet is.'

PVV-leider Geert Wilders denkt er anders over. Hij wil 'van de hoed en de rand' weten. Hij heeft het presidium (het dagelijks bestuur van de Kamer) per brief om opheldering gevraagd. Een geschenk van een oud-ambassadeur is iets anders dan een verjaardagscadeau van een familielid. Deze gift zou wel degelijk politieke implicaties kunnen hebben, meent Wilders. 'Ik zeg niet dat hij corrupt is. Ik zeg alleen dat de schijn van belangenverstrengeling is gewekt.' Bijvoorbeeld voor de stemming in de Kamer over CETA, het Europese handelsverdrag met Canada.

De regels van de Tweede Kamer schrijven enkel voor dat Kamerleden zelf moeten afwegen of giften 'relevant voor hun functioneren' zijn. Op het niet vermelden van een gift in het register staat geen sanctie.

GeenStijl publiceerde als eerste over het appartement van Pechtold. Het stukje was van een redacteur met het pseudoniem 'Seven'. Wellicht is het ironie, maar ook Seven houdt van cadeaus. Wie hem wil bedanken voor zijn onthulling, kan een digitale cadeaubon van Bol.com sturen naar zijn mailadres, schrijft hij op Twitter.

Het rumoer rond Pechtold kwam Wilders overigens niet slecht uit. Het leidde enigszins de aandacht af van zijn miskleun in Rotterdam vorige week. Een uitgesproken racist als lokale lijsttrekker ging ook Wilders te ver, bleek toen. 'Dat hadden we beter moeten controleren', zei hij vandaag nog eens. Hij wilde niet zeggen wanneer hij de nieuwe lijsttrekker presenteert.

D66-leider Alexander Pechtold.Beeld anp

CARTOONIST VAN DE DAG
Ruben Oppenheimer

Als Turkije de cartoon van tekenaar Ruben Oppenheimer van Twitter wil hebben, moet het land zich richten tot de Verenigde Staten. Twitter is immers een Amerikaans bedrijf. Zo luidde de reactie van minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus op de brief die Oppenheimer deze week van de Turkse regering ontving.

Zijn cartoon van president Erdogan die seks heeft met het vogeltje van Twitter heeft de toorn gewekt van de Turkse overheid. Oppenheimer weigert de cartoon te verwijderen. De VVD vroeg tijdens het Vragenuurtje aan de minister om de cartoonist publiekelijk bij te staan. Mocht Turkije vragen om vervolging van Oppenheimer, dan zal Nederland daar niet aan meewerken, zei Grapperhaus.

De Turkse president Erdogan.Beeld epa

BEGROTING VAN DE DAG
Koninklijk huis

De Tweede Kamer spreekt vanmiddag en vanavond met premier Rutte over de begroting van Algemene Zaken. Hieronder valt ook het budget van het koninklijk huis. Dit is steevast een debat met enkele saillante details. Dit jaar moest het zelfs enkele weken worden uitgesteld in afwachting van een onderzoek naar een vermeende koninklijke belastingdeal uit de jaren zeventig. De Oranjes zouden sindsdien heimelijk gecompenseerd worden voor het betalen van belasting, meldde RTL Nieuws vorig jaar. Die conclusie deelde de onderzoekscommissie niet, de regering had destijds niets verzwegen.

Nog voordat het debat is begonnen, presenteerden partijen al opmerkelijke plannen. De PvdA wil dat de volgende minister van Staat een vrouw wordt. Sinds de dood van Els Borst leven nog zes ministers van Staat, allemaal man. De Kamer heeft niets te zeggen over wie deze eretitel krijgt, hier zijn alleen de koning en het kabinet bij betrokken, maar Rutte zal de suggestie van de PvdA beleefd in ontvangst nemen.

D66 doet een ander intrigerend voorstel. Kamerlid Joost Sneller pleit voor twee 'designated survivors' die zich tijdens Prinsjesdag terugtrekken op een geheime locatie. Mochten kabinet, Kamerleden en koning slachtoffer worden van een aanslag dan kunnen deze 'aangewezen overlevers', een minister en een Kamerlid, het land door de chaos leiden. Ja, Sneller kijkt Netflix.

Premier Rutte op het Binnenhof.Beeld anp

ONDERZOEK VAN DE DAG
Huisbaas in de Kamer

Na vele integriteitsschandalen in de afgelopen jaren staat de VVD-antenne voor affaires in de eigen gelederen een stuk scherper afgesteld. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hoefde niet lang na te denken nadat Kamerlid Wybren van Haga dit weekend onderwerp was van een Parool-artikel over het schenden van Amsterdamse huurregels. Dijkhoff heeft meteen de integriteitscommissie van de partij gevraagd om de zaak uit te zoeken.

Van Haga heeft een vastgoedbedrijf met meer dan honderd woningen in voornamelijk Amsterdam en Haarlem. Sinds dit jaar gelden in Amsterdam strengere regels voor het verhuren van woningen aan meer dan twee inwoners. In circa acht gevallen zou Van Haga niet aan die regels voldoen. Gedurende het interne onderzoek mag hij Kamerlid blijven.

VVD-Kamerlid Wybren van Haga.Beeld anp

ALWEER LINKSE SAMENWERKING
'Maak flexwerk duurder'

De linkse oppositiepartijen voeren sinds het aantreden van het kabinet eendrachtig oppositie. Zij vonden elkaar in alternatieve hoofdlijnen voor het kabinetsbeleid en in het verzet tegen de btw-verhoging en de afschaffing van de dividendbelasting. Om de kritiek voor te zijn dat zij alleen maar tegen het beleid zijn, borduren zij nu met hun WW-plan juist voort op het regeerakkoord.

Verslaggever Gijs Herderscheê beschrijft het nieuwste linkse plan: 'De WW-premie die werkgevers voor flexkrachten betalen moet vier keer zo hoog worden als de premie voor werknemers met een vaste baan. SP, GroenLinks en PvdA hopen dat daardoor het aanbieden van vaste contracten aantrekkelijker wordt.' Morgen en donderdag debatteert de Kamer met minister Wouter Koolmees over de arbeidsmarkt.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

De nieuwe SP-fractieleider Lilian Marijnisen (rechts) in de Kamerbankjes.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden