'Het zijn ook veel opties'

Bij de ingang van de Amsterdamse RAI staan twee ongeschminkte pieten. Ze delen namens de Socialistische Partij het verlanglijstje uit van Ad Scheepbouwer, topman van KPN....

Van onze verslaggevers Kees Kraaijeveld Gert-Jan van Teeffelen

- Anderhalf miljoen opties

- 6100 ontslagvergunningen

- Een massief gouden handdruk

- Een grote doos zoethoudertjes om uit te delen aan de bonden.'

De aandeelhouders van het telecombedrijf hebben weinig oog voor de actie. Ze zijn bijeen voor een vergadering waarin ze toestemming moeten geven voor de aandelenemissie van KPN.

Maar de emissie zelf is nauwelijks punt van discussie. Vanaf de eerste minuut zit KPN's president-commissaris, Ton Risseeuw, in het defensief. 'Wilt u gaan zitten, ik weet niet wie u bent', zegt Risseeuw tegen directeur Peter Paul de Vries van beleggersvereniging VEB. De Vries is opgesprongen met een waslijst vragen, om te beginnen over de riante beloning van Scheepbouwer. Waarom al meteen 1,57 miljoen opties voor de topman? En waarom op die lage uitoefenprijs van 3,99 euro?

Risseeuw wijt de hoogte van de beloning aan de onderhandelingsvaardigheden van Scheepbouwer. 'Wij wilden een absolute topper, en die vroeg een tophonorering', legt Risseeuw de zaal uit. 'In mijn optiek is het ook veel. Als het voor minder kon, hadden we het zeker gedaan.' Scheepbouwer, die naast Risseeuw zit, glimlacht.

Zojuist heeft de topman een vurig betoog gehouden over KPN. Hij verwijt de media dat zij 'prijsschieten' op hemzelf en het bedrijf. Maar de emissie is een succes, dat weet hij zeker. 'Vanochtend hadden de banken al voor 4 miljard euro aan inschrijvingen binnen, voor de laatste 2 miljard aan aandelen, eenmaal overtekend dus.'

Dit laatste is pijnlijk - het blijkt koersgevoelige informatie. Als de KPN-bestuurders dat niet direct willen toegeven, duikt De Vries weg achterin de zaal. Mobiel belt hij de Amsterdamse beurs, die gelijk een oordeel geeft. KPN zit fout en moet direct een persbericht uitgeven - de pers-chef van KPN rent de zaal uit om Scheepbouwers woorden op de fax te zetten.

'Dank u voor uw assistentie, meneer De Vries', zegt Risseeuw met een zuur gezicht.

Maar het hek is van de dam. Tal van aandeelhouders stellen kritische vragen over de fouten die bij KPN in het verleden zijn gemaakt. 'Het verleden is niet interessant', verdedigt Risseeuw zich. Al geeft hij later toe: 'We hebben vaak dingen beloofd die niet werden uitgevoerd, en te weinig rekening gehouden met een scenario waarin de koers dramatisch zou dalen.' Daarom moet het telecombedrijf nu aandelen uitgeven voor 5 euro, terwijl dat medio vorig jaar nog voor 40 of 50 euro had gekund.

Maar fouten of niet, Risseeuw is niet bereid om voor de zaal door het stof te gaan. In vriendelijke bewoordingen worden de aandeelhouders met een kluitje in het riet gestuurd. 'Dank u, we hebben sympathie voor uw opmerking.' 'Mevrouw heeft een mooie stem.' Of - cynischer - 'O, u heeft nóg een kleine oprisping?'

Grote afwezige was voormalig KPN-topman Paul Smits. 'Meneer Smits is verhinderd wegens een buitenlandse reis.' Dat was maar goed ook. Echt gezellig wilde het niet worden in de RAI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden