Het zijn nostalgische tijden, ook voor de televisiekijker

Terug uit de jaren negentig: Jules Unlimited. En een YouTube-held uit het begin van deze eeuw scoort nu op tv.

Beeld de Volkskrant

Omdat we in nostalgische tijden leven, keert ook Jules Unlimited terug, na een sabbatical van twaalf jaar. Rad van Fortuin, Wedden dat..., Martin Gaus - uiteindelijk zal elke tv-hit uit de jaren negentig herleven. Zelfs dierenquiz Waku Waku, een pilot is al opgenomen.

Het ligt vermoedelijk aan een combinatie van ideeenarmoede, experimenteerangst en scoringsdrift: wat men al kent, heeft een voorsprong. Toch kan voorkennis ook averechts werken. 'Niet meer dan oeh-en-ah-wetenschap', kopte NRC Handelsblad maandag over Jules Unlimited, voordat het publiek zelf kon oordelen.

In de eerste aflevering van het nieuwe Jules Unlimited, zonder Menno Bentveld of Jan Douwe Kroeske maar nog altijd met presentatoren die zich wagen aan extreme sporten en spannende proefjes, moest Eva Koreman maandag in een flightsimulator mét G-krachten een Boeing die ondersteboven vloog weer recht sturen.

Beeld Wessel de Groot

Voor- en achteraf praatte ze helder en enthousiast, maar tijdens de oefening vergat Koreman, vooral bekend als radio-dj, de kijker deelgenoot te maken van haar adrenaline en fysieke ongemak. Niets mis met oeh-en-ah-wetenschap, maar dan moet je die oeh's en ah's wel kunnen voelen thuis.

Maurice Lede, voorheen presentator van Klokhuis, deed dat een stuk beter. Hij ging op skates met een raketmotor op zijn rug circuit Zandvoort rond. Zijn nerveuze gegiechel en verbaasde gegil ('O mijn hemel!') bij het opstarten van de lawaaiige straalmotoren waren authentiek of overtuigend gespeeld - je was er een beetje bij.

Tv-debutant Jamie Trenite, die vroeger proftennisser wilde worden en nu zijn sportieve lijf in een wetsuit hees, ging in Florida duiken bij uitstervend koraal. Hoewel hij zijn best deed de kijker met zijn fascinatie te besmetten, was de materie toch wat duf - we zijn zulk spektakel gewend dat vissen in helder water bijna niemand zullen opwinden.

Presentator Maurice Lede ging op skates met een raketmotor op zijn rug circuit Zandvoort rond. Beeld Jasper Bramer

Toch lovenswaardig dat de VARA deze betrekkelijk nieuwe gezichten een kans geeft. De nodige oeh's en ah's worden sinds kort ook op RTL 7 door een betrekkelijk nieuw gezicht geleverd: straatvoetballer Soufiane Touzani. In Tiki Taka Touzani daagt hij profvoetballers uit voor 'challenges', zoals: vind een kale man en probeer zeven keer over te koppen.

Wie met MSN, Kazaa en Hyves opgroeide, zoals deze kijker, kent de voetbalballetfilmpjes van Touzani al sinds 2002. Toen een Rotterdamse tiener met een cameraatje, nu een van de succesvolste YouTubers die stervoetballers als Balotelli en Xavi dolt. In de wereld van Touzani is een panna het ergste wat je kan overkomen en het mooiste wat je kunt uitdelen.

Er heerst een prettig plagerig sfeertje in Tiki Taka Touzani, waardoor ontwapenende momenten ontstaan. Maandag ging Touzani naar de oude basisschool van Tom Beugelsdijk, de goedlachse maar harde verdediger van ADO Den Haag. 'Hoe is het, topper?', begroette Beugelsdijk zijn oude conciërge alsof ze elkaar nog wekelijks spreken.

In de auto rapte hij - zonder ritmegevoel - een door Touzani geschreven tekst: 'Yo, mijn naam is Beugie, ik ben on fire als een peukie.' Een bloedtopper, die Beugelsdijk. Net als Touzani trouwens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden