Het zijn er steeds meer: zorgende vaders

Deze vaders zorgen een dag of meer per week voor de kinderen

Het deel van de mannen dat ouderschapsverlof opneemt, is in tien jaar verdubbeld. De meesten gaan niet korter maar flexibeler werken. 'Ik raad het alle vaders aan', zegt één van hen. Hieronder portretteren we drie jonge vaders die allemaal minder werken om voor hun kinderen te zorgen.

Henry Groen: 'Ik heb elke vrijdag verschrikkelijk veel lol met die mannen. Heerlijk, een dagje alleen met de kinderen. Mijn vrouw zou het ook niet anders willen: ze noemt het de 'laat-maar-waaien-dag'. Foto Aurelie Geurts

Ruben de Ruiter (31), vader van Toon (2)

'Ik heb een hekel aan de term papadag. Als de moeder voor het kind zorgt, praat men ook niet van een mamadag.

'Ik ben piloot en ik werkte fulltime, maar toen wij Toon kregen besloten wij dat dat 80 procent zou worden. We vonden het allebei belangrijk dat ik hem veel zou zien. Financieel was dat niet handig: ik verdien meer dan mijn vriendin. Zo bestaat er een financiële prikkel om de vrouw thuis te laten zitten.

'Ik raad het alle vaders aan. Ik werk zelden thuis, dus ik kan me dan compleet overgeven en mijn kop helemaal leeg maken.'

Ruben de Ruiter, vader van Toon. Foto Raymond Rutting

Henry Groen (41), vader van Steffan (5) en Thijs (8)

'Ik heb elke vrijdag verschrikkelijk veel lol met die mannen. Heerlijk, een dagje alleen met de kinderen. Mijn vrouw zou het ook niet anders willen: ze noemt het de 'laat-maar-waaien-dag'.

'Zij ging drie dagen werken toen de oudste geboren werd. We overlegden met de opa's en oma's en die konden ook wel een dagje helpen. Ik heb toen besloten om elke vrijdag op me te nemen.

'Toen de jongste werd geboren, was ik bezig met een eigen autoschadebedrijf op te zetten. Nog steeds is vrijdag mijn dag met de kinderen, maar als het kan ben ik zaterdag wel op de zaak.'

Henry Groen, vader van Steffan en Thijs. Foto Aurelie Geurts

Chris Klunder (31), vader van Miles (7 maanden)

'Ik heb twee thuiswerkdagen, dan zit ik bij mijn ouders en in feite letten zij op Miles. Anderhalve dag per week is hij daarnaast bij een gastouder. We doen het zo omdat mijn vrouw in de zorg werkt en zeer onregelmatige diensten heeft.

'Ik werk thuis voor Rijkswaterstaat achter de computer, maar het geeft tijd om hem in bad te doen of een flesje klaar te maken.

'We kunnen het ook aan mijn ouders overlaten, maar zo bouw ik een goede band met hem op. Ik zie hem vier dagen per week. Hij geniet en ik vind het ook prachtig.'

Foto Harry Cock
Meer over