Het ziekenfonds terug? Kwaaier kan de SP de VVD niet maken

'Wij zijn als overheid de controle kwijt over iets wat van ons allemaal is: de zorg', zei het SP-Kamerlid Renske Leijten vandaag in de Tweede Kamer. Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst pleit zij daarna voor rigoureus ingrijpen: de nationalisering van de gezondheidszorg. Ofwel: de herinvoering van het ziekenfonds. De onvermijdelijke aanvaring met de VVD volgt meteen.

Oktober 2013: Kamerlid Rutte (VVD) in debat met Renske Leijten over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld anp
Oktober 2013: Kamerlid Rutte (VVD) in debat met Renske Leijten over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld anp

Wie meent dat diepe ideologische meningsverschillen in de Nederlandse politiek nauwelijks meer bestaan, moet het debat over de begroting van minister Schippers van Volksgezondheid volgen. Daar schuurt en knettert het urenlang. Wereldbeelden botsen met veel kabaal op elkaar. Vooral de VVD en de SP zijn elkaars favoriete tegenstanders.

Als Leijten namens de SP de begroting fileert, kan Arno Rutte van de VVD zich niet meer inhouden. Als door een wesp gestoken schiet hij richting microfoon. 'Dat is een leugen', bijt hij Leijten toe. Die betoogt dat de zorgverzekering sinds de invoering in 2006 heeft geleid tot hogere uitgaven, hogere premies, hoger eigen risico en een uitgeklede verzekering. Dan is het Rutte te gortig. 'Er zitten keiharde onwaarheden in hetgeen mevrouw Leijten beweert. Zij beweert dat het pakket sinds 2006 is uitgekleed. Welke uitkleding heeft plaatsgevonden? Er komen, ieder jaar opnieuw, peperdure nieuwe behandelingen in ons pakket.'

'Basis smaller'

Maar Leijten scoort punten. 'Fysiotherapie is eruit, tandzorg is eruit, maagzuurremmers zijn eruit, de rollator is eruit. Er is ontzettend veel psychologische zorg uit het pakket. Dat nieuwe kankertherapieën en medicijnen worden toegelaten, is goed. Maar de basis waarvoor je verzekerd bent, is veel smaller geworden.' Rutte pikt het niet. 'Dit is klinkklare nonsens. Ja, er zijn een paar dingetjes uit gegaan. Dat zijn dingetjes in verhouding tot de behandelingen ter waarde van soms wel miljarden die ieder jaar opnieuw het pakket instromen.'

Goed komt het niet meer tussen die twee. De botsing illustreert de kloof die de partijen scheidt. Leijten pleit voor nationalisering van de gezondheidszorg. De zorgverzekeraars moeten opgaan in een nationale verzekeraar die budgetten toekent aan zorgverleners. Rutte, gesteund door D66, staat pal voor het huidige verzekeringssysteem. Dat werd in 2006 in de steigers gezet en wordt nu door Schippers (VVD) in hoog tempo vervolmaakt.

De SP weet zich gesteund door de PVV, de rest van de fracties neemt een tussenpositie in. Joram van Klaveren, die uit de PVV stapte, neemt een buitenspelpositie in door net zoals de Amerikaanse Republikeinen voor de afschaffing van de nationale zorgverzekering te pleiten: iedereen zoekt het zelf maar uit.

PvdA zit het lastigst

Van de middenpartijen zit de PvdA het lastigst. Die was in 2006 tegen de Zorgverzekeringswet, maar heeft het stelsel inmiddels tegenstribbelend omarmd, eerst tijdens Balkenende-Bos, nu in Rutte II. Bij de formatie in 2012 trok de VVD de 'kaart' zorgverzekering waardoor de PvdA verplicht is Schippers volledig te steunen. Dat doet de partij zonder morren. SP en PVV laten niet na de PvdA te sarren. 'De PvdA is de weg kwijt', klinkt het bij herhaling.

Het CDA legt in het voorbijgaan een bommetje. De partij steunt Schippers op hoofdlijnen. Maar keert zich ongekend fel tegen het voorstel van Schippers om ziekenhuizen winst te laten uitkeren aan lange termijn investeerders. Dat wetsvoorstel ligt in de Eerste Kamer, waar Schippers is aangewezen op steun van het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden