Het zakelijk brein achter succes Zara

Van een jong naaistertje in Noord-Spanje groeide Rosalia Mera uit tot de rijkste vrouw van Spanje.

De Spaanse Rosalia Mera ging op haar 11de al van school en werd naaister. Later richtte ze met haar man Amancio Ortega in de huiskamer een eigen bedrijfje op dat kamerjassen en lingerie voor Spaanse vrouwen ging maken.

Het groeide uit tot Inditex, met een omzet van ruim 15 miljard euro het grootste modebedrijf ter wereld. Vlaggenschip van het concern is de internationale keten Zara. Rosalia Mera werd de rijkste selfmade vrouw ter wereld, met een vermogen van 4,7 miljard euro. De man van wie ze in 1986 scheidde, bezit 42 miljard euro.

Rosalia Mera overleed donderdag op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van de zware beroerte die haar woensdag trof op het eiland Menorca, waar ze met haar dochter op vakantie was. Ze werd snel overgevlogen naar een ziekenhuis in haar geboorte- en woonplaats La Coruña. Maar de artsen konden weinig uitrichten en ze stierf 24 uur later.

Vooral voor de mensen in de autonome regio Galicië is haar onverwachte dood een enorme schok. Behalve als succesvol ondernemer was ze er zeer actief in de liefdadigheid. Ze was ondermeer eigenaar en donateur van de Paideia Foundation, die kinderen met een handicap helpt integreren in de maatschappij. Haar eigen zoon Marcos heeft een handicap. Ook gaf ze veel geld aan de bescherming van sociaal kwetsbare vrouwen.

Rosalia Mera werd geboren in een voorstad van La Coruña. Haar vader werkte in het gemeentelijk slachthuis, zoals bijna alle bewoners in de wijk. Mera voelde daar niets voor. Ze trad in dienst bij modehuis La Maja, dat twee vestigingen had in de stad. In het naaiatelier werkten ook twee broers: Antonio en Amancio. Rosalia wordt verliefd op de jongste - de wat verlegen Amancio. Na hun huwelijken in 1966 begonnen de broers met hun echtgenotes een eigen winkel. Het werd een fiasco, en de banken stonden snel op de stoep.

Amancio besloot zich te specialiseren in zelfgemaakte kamerjassen en lingerie en opende in 1975 een nieuwe zaak onder de naam Zara. Deze winkel werd wel een succes, maar de geboorte van hun tweede - gehandicapte - kind wierp er een schaduw over. De relatie tussen Amancio en Rosalia verslechterde. In 1986 gingen ze uit elkaar, maar ze bleven samenwerken in de modezaak, die daarna de wereld veroverde. Amancio was het creatieve genie die met de ontwerpers onderhandelde, Rosalia het zakelijke brein achter de internationale expansie. In 1988 werd de eerste Zara geopend in Portugal, een jaar later in New York en in 1990 in Parijs. Zara groeide uit tot de groep Inditex met acht verschillende merken, waaronder Massimo Dutti en Bershka, en 6.000 winkels in 86 landen.

Ondanks hun rijkdom bleven beiden bescheiden. Rosalia's vriendenkring bestaat niet uit rijke zakenlieden, maar uit liberale intellectuelen zoals psychologen, hoogleraren en schrijvers. In 2004 stapte Rosalia uit het bedrijf. Ze behield echter haar belang van 5,05 procent in Inditex. Forbes plaatst haar op de 66ste plaats van de lijst van rijkste mensen, haar ex-man op de vierde.

Peter de Waard

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden