Het wordt weer spannend: Gingrich loopt in op Romney

De Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina worden spannender. In de peilingen heeft Mitt Romney nog steeds een voorsprong, maar Newt Gingrich is deze aan het inlopen.

Sebastiaan Timmermans
Newt Gingrich knijpt in de neus van de 78-jarige Bonnie Ellison, terwijl hij op campagnepad in South Carolina is. Beeld ap
Newt Gingrich knijpt in de neus van de 78-jarige Bonnie Ellison, terwijl hij op campagnepad in South Carolina is.Beeld ap

In een gisteren gepubliceerde peiling van CNN/Time zegt 33 procent van de stemmers op Romney te zullen stemmen. Gingrich staat op nummer twee met 23 procent.

Romney heeft dus een voorsprong van 10 procent, maar twee weken geleden bedroeg deze nog 19 procent. Rick Santorum staat op 16 procent, Ron Paul op 13 procent en Rick Perry sluit de rij met 6 procent.

Volgens Keeting Holland, degene die verantwoordelijk is voor de peilingen van CNN, is Gingrich de enige die Romney nog kan bedreigen in South Carolina. 'Gingrich is de enige kandidaat met momentum. De steun voor Romney en Santorum wordt minder, terwijl Paul en Perry even populair blijven.'

Steun Sarah Palin
De peiling werd gehouden voor een opmerkelijk bericht van gisteren. Sarah Palin verklaarde dat ze op Newt Gingrich zou stemmen. Want volgens haar is het goed als de voorverkiezingen zo lang mogelijk duren. Dan kunnen kandidaten hun ideeën slijpen, bekendheid vergaren en oefenen in debatteren.

Sarah Palins stemadvies werd verwelkomd door Gingrich, die direct verklaarde haar een hoge post in zijn regering te zullen geven. Hoewel een groot deel van de Amerikaanse bevolking niet van Palin gecharmeerd is, is ze nog wel populair bij het conservatieve deel van de Republikeinse partij. Die lijkt zich nu achter de kandidatuur van Gingrich te verenigen.

Ondertussen neemt een supportersgroep van Gingrich Romney onder vuur, vanwege zijn zakenverleden. Ze beschuldigen hem ervan bedrijven op te hebben gekocht, om die vervolgens leeg te zuigen en met winst door te verkopen, terwijl gewone werknemers op straat kwamen te staan. Daar komt nu ook nog bij dat de steenrijke Romney deze week verklaarde 'waarschijnlijk' zo'n vijftien procent belasting te betalen, een stuk minder dat de gemiddelde Amerikaan.

Aangezien maar 53 procent van de kiezers in de peiling zegt dat hun keuze al definitief vast staat, kan er nog van alles gebeuren. Toch is Mitt Romney voor velen nu al de onvermijdelijke kandidaat. Hij heeft al twee voorverkiezingen gewonnen, staat riant aan kop in de landelijke peilingen en heeft ook een grote voorsprong in de volgende staten waar de Republikeinen naar de stembus gaan.

undefined

Mitt Romney heeft nog altijd de beste papieren. Beeld reuters
Mitt Romney heeft nog altijd de beste papieren.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden