Column

Het wordt tijd om LuckyTV te eren

Hoe lachcoach Van de Pavert onze lachspieren en middenrif masseert.

Beeld RV

Een tijdje geleden sprak ik Sander van de Pavert, geestelijk vader van LuckyTV, dagsluiter van DWDD. Hij had het Luisterboekgeschenk gemaakt, waarin koning Willy een exclusief inkijkje bood in zijn bibliotheek. Willy en Máxima die Louis Couperus ('Loewies Koeperus') ontleden - onvergetelijk. Daar ontsnapt de koning de stille kracht: 'Gatver, Willy, doe niet zo góór!'

Ik hoopte een vinger te krijgen achter Van de Paverts geheim. Glad ijs: weinig is zo dodelijk voor humor als uitleg. En wat weet de smid zelf eigenlijk over zijn geheim? Toch iets: Van de Pavert kijkt tv zonder geluid, om vrij te kunnen associëren. Met de oren dicht opent zich een wereld. Zo ontwaarde Van de Pavert eens een homo-erotische flirt tussen Rutte en Samsom in Pauw & Witteman.

Maandag werd LuckyTV even Nederlands bekendste exportproduct met het filmpje van Trump en Clinton die tijdens hun tv-debat het liefdesduet Time of my Life aanvangen. Je verzint het niet, tot je het ziet.

De suggestie ging al rond op Twitter en Facebook, maar dat is geen reden om Van de Pavert gebrek aan originaliteit te verwijten. Het gaat om de uitvoering en daarin toont hij zich opnieuw grootmeester. Dat hoofdknikje van Trump, die ene zwijmelende blik. Dat handje waarmee Clinton op de maat beweegt.

Dat maakt zijn eindeloze reeks over koning Willy ook zo onweerstaanbaar: ook als de frappe wat flauw is of het idee voorspelbaar, is er die uitvoering: de techniek waarmee lachcoach Van de Pavert onze gezichtsspieren en het middenrif masseert.

Van de Pavert is een liplezer. Hij knipt en plakt de werkelijkheid zo ragfijn bij elkaar, dat oog en oor er moeiteloos in trappen: 'Ammaal gékkaghêd. Ja tog?' - je hoort het Willy niet alleen zeggen, je ziet het ook.

Goede satire heeft tandjes. Hoewel LuckyTV mikt op de snelle lach en ik Van de Pavert niet per se verdenk van een Boodschap, kun je zijn oeuvre opvatten als commentaar. Zelf mag ik er graag mediakritiek in zien. Zijn karikaturale serie Werken bij de NOS is niet alleen een hilarisch stageverslag van een onbenul, het knaagt ook aan de knulligheid en de maniertjes van alledaagse televisiejournalistiek. Het bespotten is het aan de orde stellen.

Monarchisten kunnen vallen over de wijze waarop Beatrix in haar blote toges tussen de papoea's stond. Evengoed mag haar zoon Van de Pavert wel een lintje opspelden. Hij bezorgde de stijve Willem-Alexander een alter ego dat hem reliëf gaf en beslist aan zijn populariteit zal hebben bijgedragen. Geen mens die het lintenknippen nog kan zien zonder te denken aan hoe Willy in plat Haags staat te mopperen. Beiden kunnen er nog lang op voort: op zijn luisterboek bleek Van de Pavert nog een fraaie Bernhard en Amalia in huis te hebben.

Nu hij virtueel de wereld over gaat, is het in eigen land de hoogste tijd LuckyTV te eren, bijvoorbeeld met een fijne prijs. De Televizier Ring zal Van de Pavert donderdag niet krijgen. Maar die is ook veel te lelijk voor de koning van de satire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden