Column

'Het wordt tijd dat Willem-Alexander zich als een koning gaat gedragen'

Nu Willem-Alexander bijna koning is, wordt het tijd dat hij zich zo gaat gedragen, vindt columnist Jan Bennink. 'Loop om te beginnen niet weer als eerste weg als er tijdens je kroning op de Dam iemand gaat staan schreeuwen, maar trek je sabel en bescherm je moeder.'

Prins Willem-Alexander Beeld afp

Ik heb koning Willem wel eens kort ontmoet. Ik heb hem zelfs een hand gegeven. Hij weet het vast niet meer. Ik nog wel natuurlijk. Het was een prima hand. Niet te nat. Niet te slap.

Willem, je leek me een vriendelijke goser. En hoewel ik niet uit de school ga klappen -dat doen corpsleden nu eenmaal niet- wil ik nog wel over je kwijt dat je je gedroeg als een normale student op een feestje. Met humor en zo.

De vriendjes die quasi nonchalant om je heen draaiden, kwamen me verwaander over dan jijzelf.

Marine
Hoewel ik niet de illusie wil wekken dat ik je ken, dat is niet zo, denk ik dat je liever geen koning was geworden, maar kapitein op de grote vaart of iets bij de marine. Zo zie je er ook uit. Zo'n stuk gezond Hollands welvaren dat in Singapore feilloos een containerschip van 300 meter aan de kade legt. Glad geschoren in een wit uniform. Een Marlboro Light tussen je lippen.

Volgens mij had je ook liever met je gezin in Argentinië gewoond. Met een pied-à-terre in het centrum van Amsterdam. Max die kookt. En jij de afwas.

En als ik mij niet vergis had je liever een leven geleid zonder slijmerds die aan je kop zeuren, zonder dingen die je moet doen, omdat het nu eenmaal móét, zonder klefferds die redenloos tegen je opkijken en je naar de mond praten alsof je een wereldwonder bent. Maar goed. Je moet. Je moet.

Excalibur
Beste Willem Alexander, ik kan je niet als koning zien, want je hebt je nooit als koning kunnen bewijzen. Die Elfstedentocht was leuk, maar het zwaard Excalibur uit een steen trekken, zoals koning Arthur ooit deed, is toch iets indrukwekkender als je begrijpt wat ik bedoel.

Je hebt ook niet, zoals je Britse prinscollega, met gevaar voor eigen nek in een bemmende gevechtshelikopter rondgevlogen. En dat hoeft ook voor mij ook niet, al dat macho gedoe. Maar het zou wel goed zijn als je je zo langzamerhand als een koning gaat gedragen.

Loop om te beginnen niet weer als eerste weg als er tijdens je kroning op de Dam iemand gaat staan schreeuwen, maar trek je sabel en bescherm je moeder. En sluit zo'n dwaas ook niet jaren op. Daar moet je boven staan.

Ga niet in een of andere bladgouden kitschgondel door de grachten varen. Maar verf een Leopardtank oranje. Er staan er nog wat te verstoffen in een defensieloods.

De baas
Ook belangrijk. Kom eindelijk achter je wijf vandaan. Maxima is mooi en lief en leuk. Maar jij bent de baas, of je nou wilt of niet. Jij, en niet de dochter van Jorge Zorreguieta; de minister van Landbouw die als enige Argentijn helemaal niks meekreeg van de terreur van zijn eigen regime.

Willem, weet je, je kunt vandaag al beginnen met een koninklijke daad. De slijmerds van Democraten 66 kwamen toch met het voorstel om Het Singel in Amsterdam naar jou te vernoemen. Ter ere van je kroning?
Wat zou het mooi zijn als jij zou zeggen. 'Nee. Die Singel noemen we niet naar mij. Ik moet me nog bewijzen. Die Singel noemen we voortaan de Korporaal van de Rijdt Gracht, of de Korporaal Crijns Gracht. Die Singel die noemen we naar echte koningen die hun heldenmoed met de dood moesten bekopen. In opdracht van hun land. Mijn land.'

Dat zou pas koninklijk zijn Willem.

Jan Bennink is reclameman, publicist en columnist voor Volkskrant.nl

 
Ga niet in een of andere bladgouden kitschgondel door de grachten varen. Maar verf een Leopardtank oranje. Er staan er nog wat te verstoffen in een defensieloods.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden