'Het wordt tijd dat wachtgeld voor politici bij vrijwillig vertrek vervalt'

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van dinsdag, 3 maart.

Spelende peuters

Peuters moeten spelen, schrijft Aleid Truijens (Ten eerste, 28 februari). Maar peuters kunnen gewoon niet anders dan spelen. Kenmerk van spelen is dat een kind zelf iets gaat doen waar het zin in heeft zonder een bepaald doel. Tijdens de ontwikkeling van een kind zijn er gevoelige perioden waarin hij bepaalde dingen het best kan leren. Het intensieve spelen van een kind is een vooroefening voor het echte leren dat op de basisschoolleeftijd begint en waar een kind dan ook echt aan toe is. Die periode willen forceren heeft geen enkele zin, erger nog, je kunt de zin in leren juist tegenmaken door een kind daar te vroeg mee dwars te zitten.

Marga Schiet, Amsterdam pedagoog

Sparende ouderen

Peter de Waard vindt het een toppunt van dwaasheid dat ouderen sparen (Economie, 27 februari). Je zult wel moeten, heer De Waard, want er komt een ogenblik dat je zelf je huishouden niet meer kunt doen. De overheid betaalt de hulp niet, dus wil je niet aan de goedertierenheid van je buren worden overgeleverd dan zul je geld achter de hand moeten hebben. Die hele participatiemaatschappij is een schrikbeeld voor ouderen, ze willen niet afhankelijk zijn van kinderen die honderden kilometers verderop wonen of van de buren. En dat jongeren moeten worden ontlast ten koste van de ouderen? Ik zal er niet over zeuren dat wij ook met niets begonnen, maar ouderen kunnen er niets aan doen dat te hoge hypotheken zijn verstrekt.

De regeling om kapitaal over te hevelen van oud naar jong, waarbij ouders hun kinderen tot 100 duizend euro belastingvrij mochten schenken als ze een huis kochten, is snel afgeschaft, terwijl dat nou juist de zaak recht kan trekken en bovendien een stimulans is voor de woningmarkt.

Aly van der Mark, Hurdegaryp

Wachtgeld

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt het besluit van Kamerlid Verheijen op te stappen een logisch besluit en een persoonlijk drama. Logisch zeker en een persoonlijk drama evenzo, maar financieel valt het voor een politicus wel mee. Hij behoudt zijn aanspraak op wachtgeld, ook al stapt hij vrijwillig op. Dit in schril contrast met de gewone burger die vrijwillig opstapt en dan geen enkel recht meer heeft op een uitkering. Wordt het niet tijd dat het recht op wachtgeld vervalt bij vrijwillig vertrek van een politicus of bestuurder?

Arno Bakker, Amsterdam

E-biker

Wat begon als hulpmiddel voor ouderen omdat ze wat minder kracht kregen en toch graag wilden blijven fietsen, is uitgegroeid tot een rage voor 'zo snel mogelijk'. Als de e-biker een helm op moet, dan kun je er donder op zeggen dat de gewone fietser snel zal volgen. Ik moet er niet aan denken! Ik wil gewoon zo op de fiets kunnen springen, met vrij hoofd, kin en nek, lekker in de wind. Wel vrees ik dat ik van de weg kan worden gereden door de snelheidsduivels die zich veilig wanen met hun helm. En hoe groen ben je eigenlijk als e-biker?

Suzanna Mergler, Utrecht autoloos, gewone fiets

Anna van der Breggen

Het wielerseizoen is met de Omloop Het Nieuwsblad echt begonnen. De Volkskrant besteedt er terecht veel aandacht aan. Ook de vrouwen reden die wedstrijd. Maar om daar, desnoods met een paar regeltjes, verslag van te doen, was kennelijk te veel gevraagd voor de heren journalisten. Laat ik daarom deze gemiste kans maar goed maken: in haar eerste wedstrijd na de WK-ploegentijdrit in september, waarin ze viel en haar bekken brak, won de Nederlandse Anna van der Breggen op prachtige wijze de openingsklassieker van het wielerseizoen. Ze versloeg mede-vluchtster Ellen van Dijk in de sprint.

Cyril Lansink, Nijmegen

Madame de Maintenon

In de boekbespreking van de biografie van Madame de Maintenon staat een streamer met de opmerkelijke stelling uit het artikel dat het altijd onduidelijk is gebleven of ze zelf ook met de (Zonne-)koning naar bed ging. In de biografie van laatstgenoemde door Richard Wilkinson uit 2014 wordt echter gewag gemaakt van de vraag van De Maintenon aan haar biechtvader of zij het zich moest laten welgevallen dat de koning elke nacht wel drie keer aanspraak wenste te maken op zijn huwelijkse rechten. Het lijkt me sterk dat zij die aanspraken categorisch heeft weten te weerstaan, zeker indachtig de reputatie en statuur van haar 'geheime' echtgenoot.

Niek Goldhoorn, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden