'Het wordt tijd dat Nederlandse vrouwen voor zichzelf gaan zorgen'

Waarom teren Nederlandse vrouwen liever op de zak van hun man dan hun eigen inkomen te verdienen? Dat vraagt vk-columnist Malou van Hintum zich af.

Een Nederlandse huisvrouw in de jaren 1970. © ANP

Kirsten van den Hul gaat deze week de Verenigde Naties vertellen wat Nederlandse vrouwen willen. Ze kan misschien beter die vrouwen zelf toespreken.

Als ik aan Nederlandse vrouwen denk, zie ik een tweedeling tussen vrouwen die ambitieus zijn en hechten aan hun economische zelfstandigheid, en vrouwen die op de eerste plaats zorgen voor anderen en het woord 'leuk' hoog in het vaandel hebben. Hoewel beide categorieën elkaar niet uitsluiten - iemand als de zeer succesvolle jonge hoogleraar Eveline Crone vindt haar vak verschrikkelijk leuk - zie je in de praktijk toch vaak dat 'leuk' en niet-ambitieus zijn hand in hand gaan, en dat geldt ook voor 'zorgen' en niet economisch zelfstandig zijn.

Arm
In ons land is 99 procent van de alimentatieplichtigen man, zijn vrijwel alle 90 duizend eenoudergezinnen moedergezinnen die ook vrijwel allemaal een bijstandsuitkering krijgen, en is nog niet de helft van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig; wat betekent dat ze minimaal 70 procent van het minimumloon (voor volwassenen 1435 euro per maand) verdienen. Dat is 1000 euro. 1000 euro! Het Nibud rekent voor dat een uitwonende student aan 1000 euro maandelijks al tekort komt. Hoe zelfstandig kun je zijn!

Liefde
Waarom teren veel van mijn seksegenoten liever op de zak van hun man dan hun eigen inkomen te verdienen? Ik begrijp het niet. Ze hebben thuis 'afspraken' gemaakt, zeggen ze dan. Maar heus niet de afspraak dat manlief het inkomen dat zijn vrouw misloopt door te zorgen voor kinderen, maaltijden en de was, op een aparte rekening zet.

Nee, liefde druk je niet uit in euro's, dat is te zakelijk en te cynisch - totdat er gescheiden wordt. Dan moet het ineens wel. En hoewel ook ik voorbeelden ken van vrouwen die in zo'n situatie hun man helemaal 'leeg trekken', gaan de meeste vrouwen er fors in inkomen op achteruit wanneer de trouwringen worden afgedaan.

Plezier
Nog los daarvan - het zou toch heel normaal moeten zijn om als volwassene voor jezelf te kunnen zorgen? Dat is nog prettig ook. Je eigen geld, dat je, na een bijdrage aan de gezamenlijke kosten, naar eigen goeddunken kunt uitgeven. Of het nou is aan een lekker broodje, een jurk, een boek, een concert of de kapper.

Misschien wordt dat in discussies over economische zelfstandigheid wel te weinig benadrukt: dat eigen geld je vrijheid geeft, en plezier. Het gaat er niet om dat we ons allemaal moeten aansluiten op de verdienmachine, of een enorme carrière moeten ambiëren. Een behoorlijk inkomen laat zich ook in vier dagen in de week verdienen, al is dat vaak geen vetpot. Maar het geeft wel eigen financiële ruimte, zicht op verdere ontplooiing, en de lol van zomaar een keer je lief verrassen met een uitje, of een glas champagne.
Best leuk!

Malou van Hintum is politicoloog en columnist van vk.nl.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden