Het wordt stil op het terras

Geen bal op de tv in de zomer? Nee, geen ballen inderdaad dit jaar. Maar er is genoeg moois te zien. Kijk maar.

Het is zomer. En dus brengen we onze eindeloze zwoele zomeravonden door met een barbecue in het park, met een picknickmandje op het strand of onderuitgezakt in onze tuinmeubelset in het aangename gezelschap van vrienden, rosé en stokbrood met kruidenboter. Althans, dat is wat we doen tijdens die paar dagen mooi weer. Aangezien we in Nederland te maken hebben met een permaherfst, zullen er de komende twee maanden genoeg avonden zijn dat we de warmte en het gezelschap uit het televisietoestel moeten halen. Dit jaar geen groot voetbaltoernooi of Olympische Spelen, maar dat betekent niet dat de tv niets te bieden heeft. Integendeel: wat televisie betreft gaat het een prachtige zomer worden.

Kijken in de Ziel

Interviewer Coen Verbraak kreeg voor zijn eerste serie Kijken in de ziel, waarin hij sprak met psychiaters, een Zilveren Nipkowschijf. En ook de latere series, met voetbaltrainers, advocaten, politici en artsen waren het kijken waard. Voor de nieuwste serie gaat Verbraak in zes afleveringen het gesprek aan met topondernemers Jeroen van der Veer, Hans Wijers, Thecla Bodewes, Atilay Uslu (Corendon), Ben Mandemakers, Sylvia Tóth, Ronald van Zetten (HEMA), Harold Goddijn (TomTom) en Joop van den Ende.

Vanaf maandag 22 juli, 20.25 uur, Nederland 2

Van Kooten en de Bie sloegen weer toe

Je hebt herhalingen en je hebt herhalingen. Dat er bij de Publieke Omroep hard bezuinigd wordt, weten we inmiddels wel. Dat het mes er bij de VPRO ook flink in gezet wordt, weten we ook. Als dat betekent dat er Britse series uit de jaren tachtig worden ingekocht om de zendtijd te vullen (de VPRO gaat Yes Prime Minister opnieuw uitzenden op de zaterdagavond) is dat niet per se goed nieuws voor de kijker. Als dat betekent dat we nog een keer kunnen zien hoe Coen Verbraak met Kees van Kooten en Wim de Bie uitgebreid terugkijkt op hun oeuvre, dan vinden we dat helemaal niet zo erg.

Vanaf zondag 7 juli, 20.25 uur, Nederland 2

The Newsroom

Hoe gaat het eraan toe achter de schermen van een van Amerika's belangrijkste (fictieve) nieuwsprogramma's? Presentator Will McAvoy (Jeff Daniels) wordt met vakantie gestuurd nadat hij tijdens een debat voor het eerst in zijn leven zijn mening over het nieuws en de wereld geeft. Als hij terugkomt, blijkt dat een groot gedeelte van zijn redactie is opgestapt. Alsof dat allemaal niet genoeg is: McAvoy's nieuwe producer (Emily Mortimer) is tevens zijn ex. De serie laat zien hoe de presentator en redactie van het nieuwsprogramma balanceren tussen objectiviteit, informatie en zucht naar goede kijkcijfers. The Newsroom werd bedacht en geschreven door Aaron Sorkin (The West Wing, The Social Network, A Few Good Men) en werd twee keer genomineerd voor een Golden Globe.

Vanaf vrijdag 26 juli, 21.40 uur, Canvas

North America

Natuurdocumentaires zijn als chocoladekoekjes: ze zijn er in allerlei soorten en maten en je krijgt er nooit genoeg van. Dus ook als u alle afleveringen van BBC Earth, Life, Frozen Planet, Human Planet etc., etc., al gezien heeft, dan nog is het de moeite om eens af te stemmen op Discovery Channel. North America is de eerste onafhankelijk geproduceerde natuurserie van Discovery en is in drie jaar tijd opgenomen op het continent van, jawel, Noord-Amerika. Dat betekent mooie verhalen over grizzlyberen, bizons en besnorde meervallen. Maar ook 's werelds grootste kwal (doorsnee 2,5 meter) die verorberd wordt door een gigantische anemoon. Nooit meer de zee in.

Vanaf donderdag 22 augustus, 21.00 uur, Discovery Channel

De slimste mens

Vorig jaar goed voor gemiddeld een miljoen kijkers, deze zomer komt de quiz terug vanaf eind juli. In De Slimste Mens gaat het om kennis, algemene ontwikkeling en het vermogen om associatief te denken. Maar eigenlijk gaat het natuurlijk om de immer in zwart gestoken Maarten van Rossem die cynisch commentaar geeft. En omdat Philip Freriks voor altijd verbonden blijft aan zowel het NOS Journaal als Frankrijk, geeft deze quiz ook een vreemd soort nostalgisch gevoel dat het midden houdt tussen op-vakantie-gaan-met-je-ouders-in-de-auto en weer-terugkomen-van-vakantie-met-je-ouders-in-de-auto. Wie de kandidaten zijn, doet er dan niet zoveel meer toe.

Vanaf maandag 22 juli, 21.15 uur, Nederland 2

Zomergasten

Vaste prik voor de zondagavond in de zomer. Dit jaar is het aan Wilfried de Jong om zijn gasten het tegelijkertijd zo makkelijk en zo moeilijk mogelijk te maken. Dat lukte hem al eens in de interviewreeks 24 uur met..., maar dat is geen garantie dat het De Jong in de gecondenseerdere, live-omgeving van Zomergasten ook goed lukt. Het is te hopen dat het hem beter afgaat dan de Vlaamse Jan Leyers die vorig jaar te veel moest leunen op de charmes en anekdotes van zijn gasten. Slaagt Wilfried de Jong erin Hans Teeuwen in toom te houden, Wouter Bos iets nieuws te laten vertellen en de relatief onbekende kunstenaar Daan Roosgaarde te verkopen aan de kijkers?

Vanaf zondag 28 juli, 20.15 uur, Nederland 2

Top of the Lake

De 12-jarig Tui Mitcham, vijf maanden zwanger, verdwijnt plotseling uit het Nieuw-Zeelandse bergdorpje Laketop. Aan detective Robin Griffin (Elisabeth Moss, alias Peggy uit Mad Men) de taak het mysterie op te lossen. En dat gaat natuurlijk niet zomaar. De zesdelige miniserie Top of the Lake is geproduceerd door de Amerikaanse indie-zender Sundance Channel, het Australische UKTV en het Britse BBC 2. Jane Campion, die ooit een Oscar ontving voor The Piano, schreef en regisseerde de serie, die door het Amerikaanse tijdschrift Vulture 'meesterlijk gemaakt' werd genoemd; de tv-criticus David Bianculli (NPR) was lyrisch en The Los Angeles Times omschreef Top of the Lake als 'mysterieus, beeldschoon, verontrustend en bevredigend.' Deze zomer te zien op BBC 2. Dat betekent geen Nederlandse ondertiteling, maar het Nieuw-Zeelandse Engels is prima te verstaan.

Vanaf 13 juli, 21.10 uur (Nederlandse tijd), BBC 2

Luther

Dit jaar wordt het jaar van Idris Elba, maar dat zal pas in december blijken wanneer de Britse acteur de rol van Nelson Mandela vertolkt in Mandela: A Long Walk To Freedom. Tot die tijd is het allerminst een straf om u eens goed te verdiepen in zijn oeuvre. Elba speelde gangster Stringer Bell in The Wire, volgens sommigen de beste televisieserie ooit gemaakt. Laten we er nog een schepje bovenop doen: Idris Elba vertolkt ook de hoofdrol in een van de beste Britse detectives ooit: Luther. De serie vertelt het verhaal van de gemankeerde detective John Luther. Luther is obsessief, bezeten en zoekt de grenzen van het toelaatbare op. De worsteling met zijn psychische en fysieke demonen werd meeslepend verteld in twee series van respectievelijk zes en vier afleveringen. Afgelopen week begon op BBC 1 het derde seizoen van deze duistere, psychologische thriller. Dus eigenlijk smokkelen we een beetje als we Luther meenemen in deze vooruitblik. Maar in dit geval is dat geen schande: de eerste aflevering dinsdag was nog macaberder, gruiziger en spannender dan alles wat er in de eerste twee seizoenen voorbij kwam. Meer zeggen we niet, maar kijk dit in ieder geval niet voordat je gaat slapen.

Sinds dinsdag 2 juli, 22.00 uur, BBC 1

Fish 'O' Mania

Wat is er ontspannender dan een middagje vissen? (Als u nu denkt: 'Nou, ongeveer alles, ik haat vissen', speelt u dan alstublieft gewoon even mee.) Inderdaad: vanuit de luie stoel kijken hoe andere mensen een middagje vissen. Sinds 1994 wordt in Engeland de viswedstrijd 'Fish 'O' Mania' georganiseerd. De opdracht is simpel: in een paar uur tijd zo veel mogelijk zware vissen op het droge krijgen. Elk half uur wordt de vangst gewogen en de winnaar krijgt uiteindelijk 30 duizend pond die hij of zij naar hartelust kan stukslaan aan haring, kibbeling of dobbers, we weten het ook niet. In Groot-Brittannië wordt dit evenement jaarlijks live uitgezonden en nu is het voor het eerst ook in Nederland rechtstreeks te volgen. En een wedstrijd is natuurlijk geen wedstrijd als er geen Nederlanders meedoen: de Hollandse eer wordt verdedigd door Arjen Klop en Jurgen Spierings. Commentaar bij deze meditatieve, doch spannende zondagmiddag wordt verzorgd door Ed Stoop. Ja, die kent u van Vis TV.

Zondag 14 juli, van 13.00 tot 18.00 uur, RTL 7

My America

Michiel Vos is als Amerika-correspondent te zien - en te horen - geweest bij onder andere EenVandaag, Goedemorgen Nederland, Barend en Van Dorp en de Vlaamse omroep VRT. De Nederlander Vos is inmiddels ook Amerikaans staatsburger en schoonzoon van Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en een van de invloedrijkste politici van de VS. In deze vierdelige documentaireserie gaat Vos op zoek naar 'zijn' Amerika door te praten met bevriende politici, mede-immigranten en familieleden en laveert tussen verwondering, bewondering en afgrijzen. Met onder andere Gene Simmons (KISS), Paul Verhoeven, Henry Kissinger en Arnold Schwarzenegger.

Vanaf woensdag 17 juli, 20.35 uur, CANVAS

Locked Up Abroad

Het is een bekende angst voor eenieder die weleens iets langer dan gebruikelijk op zijn paspoort heeft moeten wachten in landen als Brazilië, Venezuela, Thailand of Vietnam: 'O jee, stel je voor dat er drugs in mijn bagage zitten.' Want dan weet je: het gaat niet prettig worden. Al acht seizoenen lang brengt National Geographic spannende, ontroerende en bij vlagen huiveringwekkende verhalen van mensen die - al dan niet terecht - in een buitenlandse gevangenis belanden. Zonder uitzondering zijn de verhalen uitstekend in beeld gebracht door middel van reconstructies die doorsneden worden met interviews met de betrokkenen. In augustus begint het negende seizoen, met verhalen over onder andere een Iraakse soldaat die als dubbelganger moest optreden voor een van Saddam Hoesseins zonen en een Amerikaanse acteur die van een bijrol in Dude, Where's My Car? uiteindelijk terechtkwam in een Pakistaanse gevangenis.

Vanaf maandag 5 augustus, 21.00 uur, National Geographic Channel

Films

Normaal gesproken is de zomerprogrammering het domein van herhalingen van films uit de jaren tachtig en negentig. Denk aan Police Academy, Highlander en Porky. Niets mis mee natuurlijk, maar af en toe kan het idee je bekruipen dat de zenderbazen denken: 'Ah joh, niemand kijkt toch, doe maar lekker een film die iedereen al vierentwintig keer gezien heeft.' Ook deze zomer wordt er flink herhaald, maar van films als Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones and the Temple of Doom en Indiana Jones and the Last Crusade (15, 22 en 29 juli op SBS 6) kunnen we nooit genoeg krijgen.

De Publieke Omroep komt deze zomer elke werkdag met een film, waaronder de televisiepremières van All Stars 2, De President en Rabat.

Bureau Sport

Het misschien wel leukste sportprogramma op de Nederlandse televisie komt deze zomer terug. Dit seizoen komt Bureau Sport niet na of tijdens een groot sporttoernooi en duurt het programma een half uur korter. Maar dat mag de pret niet drukken. Presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra gaan aan den lijve ondervinden hoe 'makkelijk' sporten als BMX, gewichtheffen, taekwondo, bobsleeën en waterpolo nou zijn. Daarnaast is er elke aflevering een sportquiz met bekende sporters die het tegen elkaar op nemen zoals de voetballers tegen de zwemmers en de zeilers tegen de hockeyers.

Vanaf maandag 19 augustus tot en met vrijdag 30 augustus, dagelijks, 19.30 uur, Nederland 3

GLOEDNIEUW DRAMA IN DE VS

In de Verenigde Staten was het ook altijd traditie om de zomer te gebruiken voor herhalingen van bekende televisieprogramma's. Dat is deze zomer anders. De grote publieke zenders komen met gloednieuw drama. Op CBS begon 24 juni de serie Under The Dome, gebaseerd op het boek van Stephen King. De eerste aflevering trok ruim 13 miljoen kijkers. NBC heeft Crossing Lines, een nieuwe politieserie met onder andere Donald Sutherland die voor een gedeelte in Nederland is opgenomen. Ook de betaalde kabelzenders zitten niet stil: deze zomer nieuwe seizoenen van onder andere Breaking Bad (AMC), True Blood (HBO) en Dexter (Showtime).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden