Het wordt hoog tijd voor een rookvrije generatie

De ingezonden brieven van vrijdag 20 mei.

Redactie
De verpakking van nieuwe sigarettenpakjes en shag. Beeld anp
De verpakking van nieuwe sigarettenpakjes en shag.Beeld anp

Brief van de dag: Niemand wil dat kinderen roken

Hebben afschrikwekkende verpakkingen zin? Die vraag werd gesteld in het artikel over de nieuwe verpakkingen van tabaksproducten, die vanaf 20 mei verplicht zijn (Ten eerste, 19 mei).

Eén essentiële kant is echter onderbelicht gebleven. De plaatjes op de pakjes zijn er namelijk niet primair op gericht om rokers te laten stoppen, maar op het voorkomen dat kinderen gaan roken. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van. Dat is ook de insteek van de Europese richtlijn waar deze Nederlandse maatregel op is gebaseerd. Daarom is het zo jammer dat dit niet is meegenomen in het artikel, want het roept daardoor gebruikelijke opmerkingen op als: 'die plaatjes helpen echt niet, ik rook gewoon door'.

Terwijl als mensen zouden weten dat het er vooral om gaat om kinderen te beschermen, je echt een heel ander gesprek krijgt. Niemand wil nu eenmaal dat kinderen gaan roken. En toch raken er elke dag nog steeds 100 kinderen verslaafd aan roken. Hoog tijd voor een rookvrije generatie!

Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding, Amsterdam

Sylvana Simons

De afgelopen jaren heb ik Sylvana Simons altijd erg hoog gehad (Ten eerste, 19 mei), ze is een van de mensen die me duidelijk heeft kunnen maken dat we als Nederland anders moeten kijken naar traditie. Zwarte Piet heb ik daardoor uitgezwaaid, laat er maar iets kleurrijks voor terugkomen. Bewustwording van (voor)oordelen bij iedereen, ruimte om jezelf te zijn, ik juich het toe net als mensen die om die reden in de politiek gaan.

Maar waarom sluit ze zich dan aan bij de partij die geen afstand neemt van het beleid van premier Erdogan? Wat is het verschil tussen de erkenning van haar verre verleden en dat van de nakomelingen van Armeense overlevers? Wat maakt dat haar ontplooiingsmogelijkheden meer waard zijn dan die van het Koerdische volk dat dolgraag een eigen cultuur in stand wil houden?

Denken kan ze, maar denk alsjeblieft breder dan binnen de lijntjes die in Ankara worden getekend. En kies voor een partij die onder alle omstandigheden opkomt voor de vrijheid, ook als die vrijheid wordt gebruikt om negatief te zijn over een bevriend staatshoofd.

Nina Müller, Uitgeest

Wangedrocht

Hoe vaak kun je door de rechter worden gestraft voor één-en-hetzelfde frauduleuze beleid uit het voltooide verleden? ('KNVB heeft gewoon de pik op Twente', Voorpagina, 19 mei)

Juridisch kan dat niet meer dan één keer. Daarom vind ik het een rechtskundig wangedrocht dat thans de KNVB de voetbalclub Twente ook nog veroordeelt tot degradatie, na eerder al twee keer 3 punten aftrek in het recente seizoen en één keer in het voorgaande seizoen.

Wilhelm Carton, Castricum

Pot verwijt ketel

Wij kregen te horen dat als FC Twente de financiën rond kreeg de licentie behouden kon worden. Nu is er maanden keihard gewerkt door bestuur, medewerkers en fans (Twente, verenigt!) en is alles financieel rond. Maar toch wordt alsnog de licentie ingetrokken omdat 'het verleden dit rechtvaardigt'. Er wordt dus aan de voorwaarden voldaan, maar ineens telt dat niet meer en regeren onderbuikgevoelens. De KNVB verwijt Twente de boel voorgelogen te hebben, maar zij blijkt hier nu zelf net zo schuldig aan. Had dit dan een half jaar geleden gezegd en geen valse beloftes gedaan.

Stef Bekhuis, Groningen

KNVB, schaam je

Het voetbalgen waarmee sommigen zijn behept, ben ik nooit voor de volle honderd procent deelachtig geworden. De beslissing van de KNVB om FC Twente te degraderen, noopt deze naar het Westen geëmigreerde Tukker evenwel tot een ingezonden brief. In vind het volstrekt onbegrijpelijk dat spelers en supporters worden gestraft voor wangedrag van leidinggevenden. Het is het een beslissing die je in communistische dictaturen zou verwachten. Een heel legioen voor wangedrag van leidinggevenden keihard straffen. Noord-Koreaans, noem ik dat.

Rob Perik, Wassenaar

Directeur Onno Jacobs van FC Twente. Beeld anp
Directeur Onno Jacobs van FC Twente.Beeld anp

Lekker lammetje

Graag wil ik reageren op de brief 'Lammetje, lekker' (O&D, 19 mei). Hierin stelt de briefschrijver John Buijs dat lammetjes na een kort (en vaak erbarmelijk) leven als lamskoteletje op je bord verschijnen. In werkelijkheid hebben lammetjes een kort maar geweldig leven. Veel mensen komen bij ons vaak lammetjes kijken omdat de vreugde er vanaf spat. Dit korte maar geweldige leven hebben zij te danken aan het feit dat we lamskoteletjes eten.

Stef Griffioen, schapenhouder, Muiderberg

Overbodig plan

Goed nieuws dat de overheid van plan is bedrijven te gaan verplichten om energie te besparen. Alleen wel erg laat en grotendeels overbodig, want al in 1993 is een wet ingevoerd die die mogelijkheid biedt: de Wet milieubeheer.

Hiermee kan de overheid (vooral gemeenten en provincies) van bedrijven eisen dat ze een energiebesparingsonderzoek laten doen voordat(!) ze een milieuvergunning krijgen. De resultaten van dat onderzoek zijn uiteraard niet vrijblijvend. Een mogelijkheid die de gemeente Amsterdam snel heeft opgepakt, iets wat van veel andere lagere overheden helaas niet gezegd kan worden. Er kan veel energie bespaard worden als deze wettelijke mogelijkheden direct en consequent worden toegepast. Dat gaat veel sneller dan wanneer er eerst weer een nieuwe wet door de Tweede Kamer moet worden geloodst.

J. van Evert, voormalig milieu-inspecteur Amsterdam, Haarlem

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden