Column

Het wordt een nek-aan-nekrace tussen Jesse en Thierry

Laten we het eens helemaal anders doen. Het is beschamend ouderwets politici te beoordelen op de politiek die ze voorstaan.

Beeld de Volkskrant

Waarom die vermoeiende omweg, waarom niet meteen de mens zelf (m) in het vizier, zoals die zich aan ons presenteert. 'What you see is what you get', zong Tina Turner al overtuigend in 1986. 'Wysiwyg' zo heette dat rond de jaren '90, toen je voor het eerst op je beeldscherm kon zien wat het resultaat op papier zou zijn. Dat betekende een doorbraak in de computerwereld en maakte de computer pas echt personal.

Politieke voorkeur is een notie uit het pre-computertijdperk. Je kunt daar aan blijven vasthouden, zoals je ook op een Remington kunt typen en via landlijnen kunt telefoneren. Ja, ook met de ossenkar kom je vooruit. Maar anno nu is de visuele voorkeur het belangrijkste criterium. Het moet er goed uitzien, en dan zal je later merken, dat het vaak nog goed komt ook.

De strijd in de Nederlandse politiek kan ik daarom nu al voorspellen, op basis van mijn visuele voorkeur. Het wordt een nek-aan-nekrace - goeie nekken, trouwens - tussen Jesse en Thierry. Klaver versus Baudet. 1986 (Klaver) tegen 1983 (Baudet). We zien twee dertigers in de kooi, en wat ons meteen opvalt: allebei uitgesproken Goed Haar. De mogelijkheid tot slaapkamerlook: yes. Speelse, sexy warrigheid, als afkomstig uit een net bereden bed: yes. De gordijnbonus - de twee plukken haar die als gordijntjes over het voorhoofd vallen: hier is Klaver de duidelijke winnaar, zeker als hij het wat langer draagt en geen - ik zeg: géén - gel gebuikt. Overigens: ook Baudet valt bij langere dracht een onverwachte bonus toe. Het zogeheten matje. Een heel verrassend effect, juist wanneer zijn haren met brylcreem naar achteren zijn gekamd. Van voren lyceum, van achteren museum - de nachtbeveiliger.

De presentatie: beide kandidaten zijn eigenlijk net freules, ook in een vuilniszak houden ze onmiskenbaar statuur. Zelf word ik wee van het grove pied-de-poule jasje van Baudet (English cut), maar Klaver met das en dubbele Windsor, zo'n dikke knoop die ongenadig hard tegen zijn dertigers adamsappel drukt... adembenemend.

Dan, het decolleté - een belangrijke kwestie, die zo lang voor een vrouwending is versleten. Beiden hebben hier echt iets in de aanbieding, het beste resultaat wordt verkregen wanneer zij hun hemden tot en met het derde knoopje losmaken. Haarloze, licht welvende pracht, waarbij Baudet het voordeel geniet dat hij ongewoon stevige, brede schouders heeft. Ik heb het met eigen ogen mogen zien, elke couturier doet hier een moord voor, een model waarop elk kledingstuk slank wegvalt en de inkijk is gegarandeerd.

Billen: Klaver meer het jongenskontje, Baudet toch echt de Engelse reet. Ik zeg niet wat mooier is. Ik zeg: er moet iets te kiezen zijn, en wat hebben we hier twee prachtexemplaren voor ons liggen.

De opgestroopte hemdsmouw: we willen hier hele fijne, platliggende onderarmbeharing zien. Thierry, waar ben je?

Jesse Klaver en Thierry BaudetBeeld anp

Over liefde & seks.

Baudet: 'Geen diersoort zo wreed als de jonge vrouw... en er zijn heel veel nare, jonge mooie vrouwen. (...) Laten we beginnen met de vaststelling dat seksuele trouw niet bestaat. Mensen doen zichzelf uit naam van de monogamie enorm tekort. We hebben als mensen ongelooflijk veel liefde te geven. (...) Soms in een relatie waarin je een bepaalde seksuele voorkeur met iemand deelt.'

Klaver: (...).

Vox pop over Klaver (vrouw, 30): 'Persoonlijk zou ik het liefst een kast bij de IKEA kopen met deze man. Ik op de bank, hij aan het werk, goeie kop thee, en dan lekker lang lezen in bed.'

Vox pop over Baudet (man, 51): 'Alles broeit aan deze man, en het kan nog alle kanten op. Daar wacht een dominant, of toch juist iemand die ook goed kan incasseren, als hij maar het juiste tegenspel krijgt. Daar loopt een meisjesvanger, maar toch ook een polymorf pervers wezen, dat voor alles in is, en ook de donkere randen van de lichamelijkheid wil verkennen. Hij draagt de volle belofte in zich van het scandaleuze, de schokkende affaire, het vieze seks geheimpje.'

Oneliners:

Klaver: 'Haal maximumtermijn pensioenopbouw zzp'er uit de wet.'

Baudet: 'Mijn zzp-standpunt: onmiddellijke afschaffing wet DBA'.

Het wordt spannend, mensen, heel erg spannend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden