Het wordt een lastige dag voor Sap op het GroenLinks-congres

1500 leden van GroenLinks komen vandaag samen in Utrecht voor een partijcongres. Spannendste agendapunt: de oproep van tientallen leden om de steun aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz in te trekken. Veel leden zitten ermee in hun maag.

Jolande Sap Beeld anp

Sap staat onder zware druk van haar achterban om zich kritischer op te stellen als het om de missie gaat.

De missie is in de beeldvorming vooral van GroenLinks geworden. Bij ieder nieuwsfeit van enige importantie uit Kunduz vragen media een reactie van de partij. Uit twee opiniepeilingen van eerder deze week blijkt afkalvende steun van GroenLinks-stemmers voor de missie. Volgens een onderzoek van EenVandaag onder 2.250 GroenLinks-kiezers wil 68 procent geen steun meer geven. Ook binnen Saps eigen Kamerfractie is het enthousiasme geslonken. Vorig jaar stemde alleen het Kamerlid Ineke van Gent tegen. Zij zou inmiddels enkele medestanders hebben.

Enthousiast
Veel leden hebben zich geërgerd aan de enthousiaste opstelling van Sap na haar bezoek aan Kunduz in december 2011. Bij terugkomst zei Sap onder de indruk te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse mannen en vrouwen. In het nieuwsitem van de NOS dat bijna vier minuten duurde, waren achttien welwillende tot enthousiaste kwalificaties van Sap te turven.

Deze week heeft Sap besloten zich hard op te stellen als het om uitbreiding van de missie gaat. Sap wil niet dat Nederlandse politietrainers ook de noordelijke Afghaanse grenspolitie gaan opleiden. Ook spreekt Sap een veto uit over de opleiding van politieagenten die buiten Kunduz gaan opereren. Het enige wat Sap wél wil overwegen is extra aandacht voor de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Lastig parket
Sap brengt daarmee het kabinet in een lastig parket, want dat wil de missie nog altijd optuigen. Ook al lijkt er op dit moment geen Kamermeerderheid voor te vinden. Premier Mark Rutte hoopt GroenLinks (en ook de ChristenUnie) ervan te overtuigen dat het civiele karakter van de missie intact blijft.

Rutte erkende vrijdag na afloop van de ministerraad dat het 'uiterst lastig' is om de Nederlandse trainers extra taken te geven als steun in de Tweede Kamer daarvoor ontbreekt. Het kabinet onderzoekt al geruime tijd de mogelijkheid om meer Afghaanse agenten te trainen, bij gebrek aan recruten. Dat gebeurt op nadrukkelijk verzoek van de NAVO en de Afghaanse autoriteiten. Volgens de premier gaat het niet om een uitbreiding van de missie, 'maar om optimaal gebruik van de trainers die er al zijn, van de bestaande capaciteit'.

Draagvlak
Bij het vorige congres van GroenLinks, kort nadat de Tweede Kamerfractie na veel discussie instemde met de missie, maakten leden duidelijk dat ze de steun ervoor betreurden aangezien grote delen van de partij hier niet voor waren. Fractieleider Jolande Sap zei te zullen werken aan meer draagvlak voor steun aan de missie en beloofde de ontwikkelingen scherp te volgen. Nu moet ze het congres er dus van overtuigen dat de missie wel degelijk zin heeft en hopen dat haar handreiking - de missie wordt niet uitgebreid wat haar betreft - de leden tevreden stelt.

Nederland heeft sinds vorig jaar 545 militairen en agenten uitgezonden met als opdracht Afghaanse agenten op te leiden. De missie is aan kritiek onderhevig door de aanhoudende berichten dat het de Nederlanders aan nuttig werk ontbreekt. In 2011 moest een deel van de Nederlandse trainers naar huis omdat er te weinig Afghaanse politiemensen beschikbaar waren om op te leiden. Het aantal trainers van de nieuwe lichting werd om die reden gehalveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden