Het wonderlijke verhaal van de baby die vijf dagen in een afvoerpijp overleefde

Een wonderbaarlijk verhaal: in de Australische stad Sydney werd dit weekend een een pasgeboren baby uit een afvoerpijp langs de snelweg gehaald, levend en wel. De vondeling bleek daar zeker vijf dagen te hebben gelegen. De moeder die het kind daar achterliet is inmiddels opgespoord en aangehouden. De vrouw wordt aangeklaagd voor poging tot moord.

De opening van de waterafvoerbuis waar de pasgeboren baby werd gevonden. Beeld YouTube
De opening van de waterafvoerbuis waar de pasgeboren baby werd gevonden.Beeld YouTube

Fietsers ontdekten de baby toen ze tijdens een tocht langs de snelweg gehuil uit de buis hoorden komen. Aanvankelijk dachten ze dat het om een kitten ging, maar toen ze dichterbij kwamen werd duidelijk dat het geluid afkomstig was van een huilende baby. Toen de fietsers de buis vrijmaakten en naar binnen keken zagen ze het kind liggen, op tweeënhalve meter diepte, gewikkeld in een deken.

Volgens de politie is de vondeling zeven dagen oud en werd het ongeveer 24 uur na de geboorte door de nauwe opening van de waterafvoerbuis geduwd. Het kind viel bijna tweeënhalve meter naar beneden en heeft daar vijf of zes dagen gelegen. Hoe de pasgeboren baby het zo lang heeft overleefd zonder eten of drinken, is een raadsel. Dát de baby nog leeft is een klein wonder.

Aan de baby was te zien dat het na de geboorte medische zorg had gekregen: het kind was gewassen en de navelstreng was doorgeknipt. Met behulp van ziekenhuisgegevens wist de politie gisteren de moeder op te sporen. De 20-jarige vrouw is opgepakt en wordt aangeklaagd voor poging tot moord.

Het kind was uitgedroogd en ligt in ernstige toestand in het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar. Of de baby blijvende schade heeft opgelopen moet nog blijken.

Babyluiken

Het voorval heeft de discussie rondom het beschikbaar stellen van babyluiken voor vondelingen in Australië doen oplaaien. Senator Helen Polley van de Australische Partij van de Arbeid hield een pleidooi voor babyluiken in ziekenhuizen, politiebureaus en brandweerkazernes, zodat moeders hun kinderen veilig te vondeling kunnen leggen.

Het oppositielid bepleitte ook het te vondeling leggen van baby's uit het wetboek van strafrecht te schrappen. De strafbaarheid zou het probleem alleen maar verergeren, omdat wanhopige moeders die hun kind kwijt willen er nu alles aan doen om het te verbergen, vaak met de dood van het kind tot gevolg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden