Het wonderlijke leven van Meertje Kaal ( 30, slot)

Haar 'Kat in de Nacht' blijft zwerven. De eigenaar heeft het schilderij van Marktplaats gehaald en naar de kringloop gebracht, heeft hij laten weten.

'Meneer Laan was een directeur van de handelsfirma die toen nog Bloemendaal en Laan heette, later Wessanen & Laan. Hij was vrijgezel en hij had een ongetrouwde huishoudster, de zuster van mijn grootvader. Ze heette Hillegonda; wij noemden haar tante Gontje. Ze kreeg een erfenis van Laan. Toen ze oud was, trok ze bij ons in en betaalde van die erfenis mijn moeder. Wij aten en dronken ervan.


'Mijn moeder heeft tante Gontje tot haar dood verzorgd. Ze is dood gegaan in dat kleine kostershuisje van ons. Ze zat altijd voor het raam in een kamertje van het huis. Mijn vader werkte bij de post. Hij moest in Wormerveer op een fiets met houten banden postzakken ophalen en die naar het kleine postkantoor in Wormer brengen. Het waren zware zakken. Op een dag vroeg hij wat er in die zakken zat, wie er toch zo veel post kreeg. De man op het postkantoor maakte een van die zakken open en toen zagen ze dat er allemaal oproepen inzaten voor jongens die moesten werken in Duitsland. Mijn vader zei: 'Ja, ik ben daar gek, ik ga daar niet aan meewerken.' Mijn broer zat nota bene ondergedoken. Hij heeft die postzakken niet meer rondgebracht.


'Na de oorlog kwamen we te wonen in een huis met een tuin die grensde aan 't Hof Saenden, een hofje dat is gesticht door Jan Adriaan Laan, voor kinderloze gepensioneerde werklieden van Rijstpellerij Hollandia en Oliefabriek De Toekomst in Wormerveer, fabrieken die toen de Zaanstreek vervuilden.


'Meneer Laan, dat hofje en tante Gontje zijn voor mij altijd met elkaar verbonden gebleven. Tussen onze tuin en die van het hofje zat een groot hek, waar iets gevaarlijks en dreigends vanuit ging. Ik durfde niet tot aan het hek te gaan, niet voorbij de moestuin van mijn vader. Mijn kinderen hadden later hetzelfde, die gingen ook nooit tot aan het hek. Voor het hofje lag een stinkend slootje. Het hofje is inmiddels gerestaureerd en heeft nu zelfs luiken. Laan zelf woonde in de bocht van de Zaan, daar woonden in die tijd de fabriekseigenaren, vlak bij de Zaanbrug.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden