Het wonderlijke leven van Meertje Kaal ( 25 )

Verbaasd vertelt ze dat op Marktplaats haar lapschilderij Kat in de Nacht te koop staat. Ze zette het lang geleden op straat voor de toevallige liefhebber.

'Ik ontmoette de dichteres Sonja Prins op een festival van de CPN-krant De Waarheid. Ik was nooit lid geweest van de CPN, zij was in 1956 na de inval van de Sovjet-Unie in Boedapest uit de partij gestapt. Mijn toenmalige echtgenoot Herman en ik boden werk van ons te koop aan op dat festival. Ik maakte toen nog lapschilderijen, Herman tekeningen. Ze kocht van ons beiden iets. Ze kocht veel kunst, ze had er een neus voor.


Toen ik haar ontmoette was ze bezig te verhuizen van Amsterdam naar een boshut in Baarle-Nassau. Ze gaf me veel boeken, ze had het gevoel dat het dan in vertrouwde handen kwam. Er zaten prachtige exemplaren bij. Ik heb ook eens een Wedgwood-eierschaal gehad en ouderwetse apothekerspotten. Ze hield van mooie dingen, maar ze kocht nooit iets voor zichzelf. Alles draaide om haar gedichten.


Ze richtte een uitgeverijtje op, Soma, waarin we samenwerkten. Nou ja, zij zat daar in Brabant en ik was hier een soort handelsreiziger om de boekjes aan de man te brengen. Zij wilde dat ik naar vrouwenwinkels en Blijf-van-mijn-lijfhuizen ging. Ik heb het een paar keer gedaan, maar ik werd er heel zenuwachtig van.


Sonja had haar huurhuis in Amsterdam aangehouden. Mijn kinderen, toen begin 20, mochten er wonen op voorwaarde dat haar dochter Lissa er een kamer zou houden. Lissa kwam meestal eens in de veertien dagen naar Amsterdam. Ze zat in een psychiatrische inrichting in Wolfheze, ze was eenzaam, verdrietig, ze hoorde stemmen.


Mijn dochter belde die keer 's avonds laat om te vragen of Lissa soms bij mij was. Ze hadden haar eventjes gezien en daarna niet meer. De volgende ochtend was ze er nog niet. Een uur later belde mijn dochter helemaal in paniek, ze hadden Lissa boven op het zoldertje hangend aan een koord aangetroffen. 'Ik hoop dat jij de begrafenis regelt', zei Sonja toen ik haar belde. Het drong niet tot haar door. 'Lissa heeft de moed gehad weg te gaan', zei ze veel later. Ze was 37 jaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden