Het wonderlijke leven van Meertje Kaal ( 24 )

Op het biedermeier kaptafeltje in de woonkamer liggen haar rouge en lipstick. Ze kocht het antieke meubeltje in 1949 voor 80 gulden.

LIDY NICOLASEN

'Ik geloof dat je de dingen die je overkomen, zelf naar je toe trekt. In 1985 had ik weer een kleine collectie schilderijen. Ik was straatarm. Met twee Siamese katten lag ik onder een stapel dekens en nog kon ik van de kou niet in slaap komen. Ik had uitzicht op een tentoonstelling in sociëteit De Kring, als ik tenminste vijftien schilderijen kon laten inlijsten en dat was niet goedkoop.

'Mijn benedenbuurman legde de NRC wel eens voor me neer en daarin dacht ik te lezen dat een zekere Yvonne Scheper op zoek was naar kunstenaars voor haar uitleenbedrijf. Ik belde haar op. 'Nee', zei ze, 'kunstenaars heb ik genoeg, ik ben op zoek naar mensen die kunst willen lenen, mensen die ik kan volstouwen met schilderijen.' Ik vertelde haar over De Kring en toen zei ze: 'Ik kom toch even kijken, misschien is het de moeite waard om ze te verhuren.'

Het klikte meteen tussen ons. Ik ben jaren met haar op pad geweest om kunst op te hangen bij grote bedrijven, tot in Brussel toe. We waren niet bezig met kwaliteit, we hingen gewoon alles op. Yvonne zei: 'Het maakt me niet uit of ik schilderijen, suiker, of brood verkoop, als het maar geld oplevert.' Ze had een soort dollarblik in haar ogen en ze wist de kunstenaars aan de man te brengen. Mij ook. Ik heb via haar behoorlijk verhuurd.

'Ik kon niet tegen schulden en daarom had ik altijd een spaarbankboekje met 700 gulden, daar kwam ik nooit aan. Mijn moeder zei altijd: je moet 1 cent in je portemonnee houden, dan heb je het idee dat je nog wat hebt. Voor mij was dat 700 gulden. Ik verdiende deels zwart en dat geld stopte ik in een pyjama. Ik leende het ook uit aan wie het nodig had. Ik heb tot 1998 bij Yvonne geëxposeerd. Ze heeft veel jonge en oudere kunstenaars de kans gegeven te exposeren. Ze vroeg niet te veel en verkocht goed. Zo kwam Jan Splinter door de winter.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden