Het wonderlijke leven van Meertje Kaal ( 18 )

Ze maakt zich boos over een in haar ogen smakeloze kaart van de kunstenaar Pieter Engels, van wie ze lang geleden het zevende exemplaar kocht van zijn The bill is the artwork, destijds baanbrekende kunst.


'Ik vond het heerlijk om te poseren. Uit een soort van ijdelheid. Ik vond het heerlijk als iemand op die manier aandacht aan me besteedde en alleen door te kijken iets van me maakte. Een beeld of een schilderij. Op den duur wordt het alsof je zit te mediteren, zo moet je je dat voorstellen. Je kwam op een stoel te zitten, steeds in dezelfde positie en je keek naar één punt, net zoals mensen die mediteren. Ik kan heel lang stilzitten. Als je dat een paar uur volhoudt, word je licht in je hoofd. Je denkt nergens anders meer aan en ik vond dat op den duur heel ontspannend. Ik heb alleen bij de beeldhouwer Hans Verhulst naakt geposeerd, daarna nooit meer. Ook niet voor de Academie, waar ik veel heb geposeerd om iets bij te verdienen. Het werd me wel gevraagd in het begin. Doe dan alleen je bovenkleren uit, zeiden ze, maar ook dat weigerde ik, ook al werd het beter betaald. Ik heb het ooit wel geprobeerd. Ik had geen centen en ik dacht: wat kan het me verdommen ook. Ik ging er staan of zitten, dat weet ik eigenlijk niet meer, maar ineens stroomden er stralen water van angst van onder mijn armen over mijn hele lijf. Angstzweet, ik was als de dood. Het kwam door Jan Peeters, een kunstenaar die met Eva Bendien was getrouwd en die vreselijk veel dronk. Op een avond, toen ik bij hen was, kwam hij met een regenjas aan binnen, fles jenever in de hand. Eva en ik zaten aan tafel, hij ging met de jas aan op het bed zitten, dat ook in die kamer stond. Kom even hier, zei hij tegen me. Terwijl ik naar hem toeliep, deed hij zijn jas open en zat hij daar piemelnaakt. Ik schrok me de kolere. Wat moeten we doen, zei ik tegen Eva. We hadden hem de fles moeten afpakken, maar dat durfden we niet. We gingen boven aan de trap zitten, we konden niet weg, haar zoontje sliep. Hij heeft zijn jas weer dicht gedaan en is naar de kroeg gegaan, denk ik. Ze zijn niet lang getrouwd geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden