Het wonderlijke leven van Meertje Kaal ( 14 )

Ze pakt een barnstenen pijpje uit een doos met ouderwetse sigarettenpijpjes. De man die het kocht werd miljonair door vlak na de oorlog in Oostenrijk de in Nederland schaarse kroontjespennen op te kopen.


'In de jaren zeventig moesten we de Kinkerbuurt in Amsterdam uit de klauwen van speculanten redden. De buurt was sterk verpauperd. Je had een huis, ernaast een braakliggend stuk grond, dan weer een paar huizen en zo verder. Ook die huizen werden weer afgebroken en dan lag de grond braak. Ratten en ander ongedierte hadden vrij spel in de buurt. Veel bewoners waren straatarme arbeiders die bijna niks verdienden. Als je tussen de middag aanklopte, kon je een boterham krijgen, maar verder hadden ze geen benul van wat er in de buurt omging en eerst wilden ze er eigenlijk ook niks mee te maken hebben.


'De acties gingen eigenlijk uit van de BBK, de beroepsvereniging van beeldende kunstenaars. Er woonden toen ook veel kunstenaars en studenten, communisten of sympathisanten van de CPN. De CPN was geweldig in het vergaren van handtekeningen en het geven van grote bekken, we werden er een stuk mondiger van. We hadden een vlag gemaakt: Help de Kinkerbuurt. We hadden tenten opgezet waar we een markt hielden en waar onze kinderen die van de Kinkerbuurt les gaven in tekenen en schilderen. Het was een verloren en verlaten buurt, een verdoemde buurt.


'De verloedering werd met de dag erger en de mensen woonden er onder krankzinnige omstandigheden in krotwoningen waar je door de trap zakte. Ik kwam weleens bij een kennis van mijn moeder die op eenhoog woonde. Je stapte via de voordeur de huiskamer binnen. Er was een voor- en achterkamer en een keuken. De wc zat in de keuken achter een deurtje. Je moest de deurtjes openklappen om te kunnen zitten. Als je zat te poepen, zat je dus in de keuken te poepen. Sloop of renovatie, dat was de slogan van de acties die we voerden. De bewoners hebben voor renovatie gekozen, maar de slechtste huizen zijn toen toch nog afgebroken. Nu is de hele buurt opgeknapt. Er is nog een boekje over geschreven, dat werd uitgegeven door Pegasus, de communistische uitgeverij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden