Het witwassen van een tegenvaller

#binnenskamers

Tegenvallers zijn nooit leuk. Ook niet voor ministers en staatssecretarissen. Vers aangetreden bewindslieden kunnen altijd verwijzen naar hun voorgangers. In hun tijd werd de tegenvaller door hun toedoen veroorzaakt. Zelf wassen de nieuwe bewindslieden dan hun handen in onschuld. Zij hebben slechts ‘een lijk in de kast’ gevonden.

Maar ze moeten die wel op enig moment aan de Tweede Kamer melden. Om aan aandacht te ontkomen is er een schone oplossing. Daar is het verschijnsel verzamel-ao voor.

Een ao is een algemeen overleg van een Kamercommissie met een minister of staatsecretaris of een paar bewindslieden. Bij een verzamel-ao wordt een reeks rapporten en andere stukken op de agenda gezet die zich de afgelopen tijd hebben opgestapeld. Die moeten formeel worden afgehandeld in een algemeen overleg.

Woensdag was het ‘Verzameloverleg: Wlz / PGB / Toegang tot de Wlz voor ggz-cliënten’ met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid en zijn staatsecretaris Paul Blokhuis (CU). Liefst 40 stukken stonden op de agenda. De oudste uit 2016, de jongste van vorige week. Toen stuurde De Jonge nog wat rapporten plus brief naar de Kamer.

In de stapel zat een brief van de NZA, de Nederlandse Zorgautoriteit over ‘openstaande vorderingen persoonsgebonden budgetten’. In zijn brief van 13 kantjes verwijst De Jonge daar naar. Het gaat om terughalen van teveel betaalde persoonsgebonden budgetten, pgb’s. Die werden indertijd ook toegekend voor zorg in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De AWBZ is op 1 januari 2015 vervangen door de Wet Langdurige Zorg.

‘Het totaalbedrag aan openstaande vorderingen uit de gehele AWBZ-periode bedraagt circa 145 miljoen euro’, schrijft De Jonge, ‘De NZa verwacht dat gezien de lage verhaalbaarheid van de vorderingen en de toenemende ouderdom, de nog openstaande bedragen niet volledig geïnd kunnen worden en (grote) afboekingen noodzakelijk zullen zijn.’ Vrij vertaald: dat geld is weg.

Tijdens het hele vier uur durende overleg geen woord over de tegenvaller. Maar die is nu wel gemeld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.