Medialogica

Het wil de NOS maar niet lukken jongeren aan de buis te kluisteren

Terwijl politici zich opwinden over Heel Holland bakt, is er buiten de Kamer wél goed nieuws: de NOS neemt afscheid van de Champions League.

Beeld Hilde Harshagen

Maandag was het weer gratis bal op het Binnenhof: Sterren gooien taart, een amusementsprogramma geproduceerd door de Tweede Kamer, waar om de zoveel tijd een nummer wordt opgevoerd rond de publieke omroep. Alles voor de kijkcijfers.

Wat bleef hangen: MAX-baas Jan Slagter is boos op Ton Elias, de holle bolle Gijs van de VVD die had beweerd dat ook RTL het prachtprogramma Heel Holland bakt had willen kopen, maar het niet kon betalen omdat MAX er tweemaal zo veel voor neertelde als in de markt gebruikelijk was. Even allemaal in koor: 'Van óns belastinggeld!'

'Een misbaksel', kneedde Slagter verontwaardigd een woordspeling.

Wat verder ter tafel kwam, althans volgens de verslaggeving: of het NOS Journaal niet door een andere omroep kon worden gemaakt (vroeg de PVV), en staatssecretaris Sander Dekker wilde maar geen andere titels noemen van publieke programma's die van hem de prullenbak in mochten. Het debat (een begrotingsbespreking) spitste zich al gauw toe op de vraag of de VVD nou wel of niet groot fan is van Animal Crackers. Van Dekker mag het naar de commerciële omroepen, maar premier Rutte had in het verleden nou net z'n publieke liefde verklaard aan Jan Wijdbeens en Jaap Aap.

De Volkskrant besloot het verslag van het omroepdebat met de zin: 'Er is maar één ding zeker: er zal nog veel over worden gepraat.' Een mismoedig stemmende constatering, want weinig is zo vermoeiend als het rituele dansen van politici rond het eeuwig zelfde thema.

Het goede nieuws kwam op dat moment van buiten de Kamer. Een persbericht van de NOS: de omroep heeft geen bod gedaan op de uitzendrechten van de UEFA Champions League voor 2015-2018. Het bericht arriveerde om 12.15 uur. Een kwartier na de deadline van de UEFA. Maar ongetwijfeld had het strategische tijdstip waarop deze raket insloeg ook de bedoeling enkele stellingen in 'politiek Den Haag' te raken.

Een kort persbericht, waarachter zich een hele wereld ontvouwde. NOS-directeur Jan de Jong koos voor de ingehouden dramatiek. 'Het besluit om niet mee te bieden is een keuze', begon hij. Geen speld tussen te krijgen. Opgelegde bezuinigingen hadden de NOS ertoe genoodzaakt. De NOS wilde niet snijden in de nieuwsvoorziening of verslaggeving van andere sporten: biljarten en badminton blijven nog gewoon te zien. De Jong, bitter: 'Het is niet anders. Jammer is het wel.' Want: 'Het weekbereik van de jongerenzender NPO 3 neemt met 16 procent toe door de UEFA Champions League. Geen enkel ander programma scoort vergelijkbare cijfers.'


Een opmerkelijke motivering. Het gaat de NOS dus niet om het voetjebal, en terecht: RTL is nu de grootste kanshebber, en dat maakt geen bal uit. Jack van Gelder en Tom Egbers zullen zijn vervangen door de jongensbende van gekke Gijpie en 'paardenlul' Hans Kraay jr. Wellicht vullen ze de pauzes met penaltyschieten door bikinimeisjes, maar op die momenten is Nederland massaal kaasblokjes aan het snijden. Geen centje pijn. Met de samenvattingen van de eredivisie (zo'n 70 miljoen euro voor drie jaar) blijft bij de NOS nog meer dan genoeg voetbal over voor de liefhebber.

Het ging de NOS kennelijk alleen maar om de statistiek. Het bereik onder jongeren. Het wil maar niet lukken om hen aan de buis te kluisteren met 'jongerenzender' NPO3. Dat is ook de moeilijkste, zo niet onmogelijke taak: voor de jongste generaties speelt 'klassieke televisie' nauwelijks een rol meer.


Het ware probleem is dat het ook NPO3 niet lukt daar iets op te verzinnen, als dat al zou moeten. De grasmat van de Champions League moest dat verdoezelen; alles voor het doelgemiddelde. In plaats van betere programma's of andere oplossingen te bedenken, koos de zender ervoor de programmering een paar maal per maand te laten verdrukken door voetbal - uit ergernis verhuisde 'jongerenprogramma' DWDD naar Nederland 1, zo vaag zijn de grenslijnen op het speelveld van Hilversum.


Goed dat dat nu duidelijk is geworden. Naar verluidt bespaart de NOS 10 miljoen met het betreurde besluit. Gefeliciteerd, belastingbetaler: in deze wedstrijd om de voetbalrechten heeft iedereen gewonnen.


Illustratie Hilde Harshagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden