Het Wezen in de caravan is iets van plan

M.J.J. Höppener-Rikken uit Stamproy schrijft dit: 'Twee weken geleden had de scheve boom onder aan de stam plotseling weelderig groen....

tekst Johan de Vos

De scheve stam staat er inderdaad zeer kaal bij en ik geloof allang niet meer in normale natuurverschijnselen in deze straat. Ik weet ondertussen wel dat begroeiingen aan de onderkant van de stam van scheve bomen excellent gerief zijn voor mevrouwen met bovennatuurlijke gaven. Wilde takken zijn overspelig, ze profiteren van de boom en bevatten sappen die de vorming van fluimen in de mond en neusholte bevorderen. Het gewone volk ervaart zoiets als hinderlijk, maar er zijn vrouwen die daarvan genieten. Ik heb het over het Wezen dat in de caravan woont. De caravan achter de haag, de caravan die deels verscholen blijft in dit mysterieuze landschap aan het einde van de Nederlandse bewoning.

Tijdens de grote hitte van vorige week stond het ding brandend heet in de volle zon. De fluimen maken gelukkig een soort isolatiefilm rond de hersenen van de vrouw die daar woont. Ik kan niet bedenken wat ze zodoende, rochelend en puffend, in haar schild voert. Maar ik weet zeker dat de mannen het slachtoffer zullen zijn. Trouwens, de plastic namaakauto die zo lang achter de scheve boom heeft gestaan, is terug. Vorige week werd hij er weer geïnstalleerd en opgetuigd. Tegelijk zagen we een geharrewar van andere auto's. Ik voel dat de heks van de caravan iets van plan is met de auto's, dat ze met haar collega's in de nacht samenkomt tussen het hoge gras in de verte en klatert van genot bij de gedachte aan al die bedrogen mannen. Ze zal ze laten botsen, of misschien een onuitroeibaar parfum in de auto's achterlaten of een fijn zakdoekje van rode zijde. Vrouwen zullen zich bedrogen voelen en de mannen zullen stampvoetend zoeken naar woorden. Zoiets.

Maar misschien doet ze iets met de natuur. Trouwens: de zon is al verplaatst, ik zie de schaduw van de boom op een ongewone plek op dit uur. Dat is niet normaal. Ofwel maakte de fotograaf de opname op het verkeerde moment. Of erger nog: hij is haar eerste slachtoffer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden