Het Westen is jaloers op ons, menen de Chinezen

Hoe denken andere landen over de relatie tussen mensenrechten en Spelen?..

Van onze correspondenten

China Behalve een handvol erkende dissidenten zien zeer weinig Chinezen een relatie tussen kansen op verbetering van de mensenrechten en het feit dat de Olympische Spelen dit jaar in Peking worden gehouden.

Het gevoel dat domineert, zowel bij de gewone Chinees op straat als in de media, is trots dat voor het eerst een dergelijk internationaal evenement in China wordt gehouden. Kritiek daarop wordt beschouwd als jaloezie – vooral in het Westen – op de snelle opkomst van China op het wereldtoneel.

Duitsland Het Duits Olympisch Comité heeft in mei 2007 de ‘weinig tevreden stellende mensenrechtensituatie’ aan de orde gesteld, maar heeft dit engagement meteen ontkracht met de vaststelling dat ‘van de sportwereld niet mag worden verwacht dat ze het verzuim van de politiek corrigeert’.

Maar de Duitse regering beijvert zich juist voor ‘normalisering’ van de betrekkingen met China, die in het ongerede waren geraakt na de ontvangst (in september 2007) van de Dalai Lama door bondskanselier Merkel. Dinsdag nog bekrachtigde Merkel haar streven ‘naar goede, intensieve betrekkingen’.

België De politieke partij Groen! probeerde in 2006 het debat over de Spelen en mensenrechten aan te zwengelen. Ze kregen steun van topatlete Veerle Dejaeghere: ‘Ik heb de gewoonte om na elk EK of WK een souvenir mee te nemen’, zei ze in de pers. ‘Alleen weet ik niet of ik dat in Peking ook wil doen.

‘Ik heb geen zin om iets mee naar huis te nemen dat gemaakt is door kinderhanden, of arbeiders die in vreselijke omstandigheden moeten werken. Met deze Spelen is een en ander mis, dat is duidelijk.’ IOC-voorzitter Jacques Rogge zei ‘totaal geen spijt’ te hebben van de keuze voor Peking, waarna de discussie weer doodsloeg.

VS Actrice Mia Farrow riep in 2006 op tot een boycot van de Spelen, vooral vanwege de Chinese betrokkenheid bij de crisis in Darfur. Vorig jaar begon zij de Olympic Dream for Darfur-campagne: een tocht met een ‘Olympische vlam’ langs landen die door genocide zijn getroffen.

Schaatser Joey Cheek won in 2006 een medaille en zette Team Darfur op, een coalitie van sporters die aandacht vestigen op Darfur en de rol van China ‘en andere landen die passief beleid voorstaan’. Cheek roept niet op tot een boycot.

Groot-Brittannië China staat extra in de belangstelling omdat de Britse premier Brown het land vandaag voor het eerst bezoekt. Hij is van diverse zijden opgeroepen de mensenrechten in China aan de kaak stellen. Maar meer dan een routinematig protest wordt niet van Brown verwacht, die vooral oog heeft voor de economische betrekkingen. De Britse media hebben het intussen drukker met de eigen Spelen van 2012, waarvan het budget nu al uit de hand loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden