Column

Het werkwoord 'klankborden' bestaat eigenlijk al jaren

Het is eigenlijk heel simpel.

Jos van Rey na afloop van de verkiezingen voor de Eerste Kamer in 2015.Beeld anp

Klankborden als werkwoord: totdat Jos van Rey het begrip gebruikte als onderdeel van zijn verweer in een rechtszaak had ik er nog nooit van gehoord. In de Van-Reybetekenis staat klankborden als werkwoord voor het iets te proactief helpen van een vrindje dat graag ergens in Limburg burgemeester wil worden, door hem vertrouwelijke informatie uit de sollicitatiecommissie door te brieven.

Kathalijne de Kruif, een voormalige VVD-politica in de gemeente Stichtse Vecht, gebruikte het begrip klankborden in dezelfde betekenis, toen ze omstandig lekte uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester, om een VVD-kandidaat te helpen.

Klankborden als werkwoord heeft hier een ietwat louche betekenis, er hangt de geur van corruptie, nepotisme en stiekem dingetjes onderling regelen omheen, terwijl het klootjesvolk en de niet-ingewijden het nakijken hebben. Alwéér het nakijken hebben.

Een duik in het universum van de mensen die hun brood verdienen met wat ze zelf coachen, trainen en begeleiden noemen, leert evenwel dat klankborden daar al jaren bestaat, als werkwoord. In de wondere wereld van mensen die veelvuldig dingen tegen elkaar aanhouden, met elkaar sparren, elkaar handvatten aanreiken teneinde uitdagingen te lijf te gaan, en 'haal toch die aap van je schouder' tegen elkaar zeggen is klankborden een doodnormaal woord. Er zijn veel verheven definities van in omloop, maar klankborden blijkt neer te komen op dit: praten.

Praten is een adequaat woord, maar wie zich opwerpt als 'facilitator van klankborden' kan vermoedelijk hogere rekeningen sturen dan wie zich in normaal Nederlands uitdrukt. In gelul kan je niet wonen, zei Jan Schaefer, legendarisch wethouder te Amsterdam voor de PvdA in de vorige eeuw. Je kunt er wel een goedbelegde boterham mee verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden