Het wereld-gehaktprobleem

Huisgenoot P. is een fijne kerel, maar het verlicht emancipatoir gedachtegoed van de afgelopen vier decennia is goeddeels aan hem voorbij gegaan....

Sylvia Witteman

Koken doet hij alleen in uiterste nood: een pak Spongebob-pasta met eenzakje kaas, dat lukt nog wel, of een biefstuk op een boterham. Des teverrassender was het toen hij laatst stralend thuiskwam met een een tasjevan 's lands grootste kruidenier, en trots uitriep: 'Vanavond kookt papa,jongens!', waarna hij achter een dikke weekendkrant verdween.

Bij het uitpakken bleek de tas een zak kruimige aardappelen te bevatten,een pond sperzieboontjes en een plastic bakje met vier lichtrozevleesballen, nog rauw, dat wel, maar reeds door derden gekruid envormgegeven. 'Grootmoeders gehaktballen', stond er op. Ze zagen er eng uit.Bleek, raar glad, meer als een soort worstvulling dan als eerlijk, rulgehakt. Was P. soms gek geworden?

Dat niet, meende hij, maar het zelf maken van een eerlijke bal leek hemgecompliceerd, tijdrovend en waarschijnlijk zelfs onmogelijk. 'Trouwens',sprak hij ritselend met allerlei weinig meeslepende katernen, 'ík kook,dus bemoei je d'r niet mee.'

Maar tegen half acht rook het in de keuken nog steeds niet naar eten.Bij navorsing bleek P. daar met zorgelijke blik over een sperzieboongebogen te staan. 'De kinderen zeggen dat die puntjes eraf moeten, dat istoch zeker onzin? Anders sta ik hier morgen nog.'

Dan schuift men als teleurgestelde huisvrouw zelf maar weer aan hetfornuis. Met de boontjes en de aardappels kwam alles nog goed, en ook deverdachte ballen lieten zich gedwee braden. Maar bij het toebijten kwam deklap: grootmoeders bal leek met zijn rubberige structuur en veel te zouteworstsmaak nog het meest op een snackbarfrikadel.

Waarop P. in een helder moment de kern van het wereld-gehaktprobleemblootlegde: 'Als ze nou toch mensen naar de maan kunnen sturen, waarombestaat er dan nog steeds geen goeie gehaktbal uit een pakje?'

Een raadsel, inderdaad. Zolang dat niet opgelost is, voorlopig eenrecept voor een bijzonder lekkere bal, niet helemáál uit een pakje, maartoch in zoverre dat de bereiding binnen ieders bereik ligt.

Doe de mix in een kom, met het het ei, gehakt, peterselie en eendeciliter koud water. Kneed alles goed door. Zet de kom een halfuur oflanger in de ijskast. Rasp de komkommer grof, strooi er een handvol zoutover en laat hem in een zeef uitlekken. Draai van het gehaktpingpongballetjes en druk die een beetje platter.

Bak ze in twee koekenpannen zonder, of met heel weinig olie rondombruin en gaar. Meng de uitgelekte komkommer met evenveel yoghurt en watgeperste knoflook. Geef deze koude saus bij de hete balletjes, met Turksbrood.

Sylvia Witteman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden