Het weldadige Prius-effect

De Groen & Geld-pagina zijn we begonnen in de hoop lezers tot duurzaam gedrag te verlokken. Dat is nog niet zo eenvoudig, want maar weinigen denken bij iedere stap aan hun ecologische voetafdruk....

Mooi voorbeeld is de Toyota Prius. Het verbale enthousiasme voor deze hybride werd pas in daden omgezet toen een fiscale regeling het in 2008 heel aantrekkelijk maakte hem als leasekar uit te kiezen. Gevolg: de Prius verkoopt geweldig, omdat het de leaserijder 100 tot 150 euro netto per maand scheelt. Ook mensen zonder besef van hun ecologische voetafdruk rijden er tegenwoordig in rond.

Valt dat weldadige Prius-effect niet ook elders te bewerkstelligen, vraag ik me in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni af. Nu er dan toch over de hypotheekrenteaftrek mag worden gediscussieerd: valt dit belastingvoordeel niet ook te vergroenen? Bijvoorbeeld door een koppeling tussen het energielabel en de aftrek: wie een A-label heeft, mag meer aftrekken en bij een G-label werkt het andersom. Of het bestaande aftreksysteem nu op de helling gaat (links) of intact blijft (rechts), in beide gevallen kan zo’n koppeling worden ingevoerd. Wel lekker scherp afstellen: net als bij de Prius moet het al snel honderd euro per maand schelen.

Goed idee? Of heeft u een ander plan om de burger financieel tot groener gedrag te prikkelen? Mail dan in de komende tien dagen naar onderstaand adres. Wellicht kunnen we er nog een politieke partij een plezier mee doen.

groen@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden