Het weer: zacht weer, met af en toe motregen. Vanaf donderdag stormachtig

Een hogedrukgebied boven Frankrijk houdt vandaag en morgen het weer bij ons in zijn greep.

Foto ANP

Actieve storingen blijven op grote afstand en dankzij de westelijke stroming wordt milde oceaanlucht aangevoerd. Zowel vandaag als morgen is het vrij zacht weer, met maxima die tussen 7 en 9 graden uitkomen. Helemaal droog blijft het niet. Vandaag valt er in het binnenland soms lichte regen of motregen; morgen kan overal wat neerslag zijn. Al zullen er regio's zijn waar het grotendeels droog blijft, met soms zelfs een glimp van de zon. De kustprovincies maken hierop de grootste kans.

Morgenavond verhuist het hogedrukgebied boven Frankrijk naar Zuid-Italië, waar het donderdagmiddag zal zijn aangeland. Hierdoor kan een actieve oceaandepressie boven het noorden van de Noordzee komen te liggen.

Dat heeft tot gevolg dat het donderdag stevig gaat waaien, aan zee mogelijk hard of stormachtig, met kans op zware windstoten. Een storing die bij deze depressie hoort resulteert ook nog eens in veel regen. Het blijft wel zacht, met maxima rond 9 graden, al voelt het door de stevige wind kouder aan.

Vrijdag wordt het weer rustiger. De wind neemt in kracht af en de zon laat zich soms zien. Het is met 5 graden wel kouder, en enkele buien kunnen winters van karakter zijn met korrelhagel of natte sneeuw.

Meer over