Het weer: tamelijk bewolkt maar wel droog, in de middag zien we af en toe de zon

Boven de Atlantische Oceaan is een aantal diepe depressies zeer actief. Dankzij die depressies kan een hogedrukbolwerk zich opbouwen boven Centraal- en Zuid-Europa. De opvallendste depressie is er een van tropische aard: orkaan Ophelia.

Het Waddengebied tussen Holwerd en Harlingen. Foto anp

Deze orkaan trekt langs de zuidelijke Azoren richting de wateren net ten noordwesten van Spanje, om vervolgens als zeer zware storm richting Ierland te koersen. In Ierland zijn ze dus niet zo blij met de komst van Ophelia, terwijl wij er juist profijt van hebben. Warme lucht uit Noord-Afrika wordt noordwaarts getransporteerd en dat betekent: nazomerweer voor ons.

Vandaag is het nog tamelijk bewolkt, maar het lijkt wel overal droog te blijven. Vooral vanmiddag zien we af en toe de zon. Op de plaatsen met de meeste zonneschijn wordt het zo'n 19 graden, elders blijft het kwik rond de 17 graden steken.

Morgen zien we vooral wolkenvelden in het noorden en eerst ook in de westelijke kustprovincies. De temperatuur loopt op naar 18 tot 21 graden, ongeveer 6 graden warmer dan normaal.

Zondag is de mooiste dag. Vrijwel overal is het ronduit zonnig met maxima van 20 tot 24 graden.

Ook maandag is het zeer warm voor de tijd van het jaar, met 22 tot regionaal 24 graden.

Dinsdag is er meer bewolking en wordt het minder warm.