Het weer: de winter lijkt nu echt begonnen, er is sneeuw op komst

Vanaf vandaag tapt het weer uit een duidelijk ander vaatje. Het is wisselvallig en winters.

Sneeuw op het Drielandenpunt op de Vaalserberg. Foto ANP

De zon schijnt vandaag soms even, maar er trekken ook buien over het land. Daarbij kan het hagelen, onweren en er kan (natte) sneeuw vallen. Tijdens de buien ligt het kwik dicht bij het vriespunt en kan het dus ook even glad zijn. Buiten de buien om wordt het 3 tot 5 graden en dooit eventuele winterse neerslag snel weg. In de avond is de kans op een sneeuwdek van een paar centimeter in de hoger gelegen delen van ons land wat groter.

Komende nacht koelt het af tot vlak boven het vriespunt, in het oosten van het land tot net onder nul. Vooral in de kustgebieden vallen winterse buien, terwijl het landinwaarts wat vaker droog is. Het blijft oppassen op de weg, ook zaterdag overdag. Opnieuw vallen talrijke buien, vaak met hagel of sneeuw. Tijdens de buien is het glad en buiten de buien om dooit het 2 tot 5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht.

Zondagochtend blijft het meest droog, maar in de middag gaat het sneeuwen. Later op de dag kan de sneeuw overgaan in regen, maar hoe snel dat proces verloopt is nog onduidelijk. Zondag kan plaatselijk 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. Maandag wordt het zachter, maar de kans op een winterse bui blijft aanwezig.

Meer over