Het weer: de grijzigheid maakt plaats voor steeds meer zon

Dit weekend heeft hogedruk een vrij grote invloed op ons weer. Door een hogedrukgebied boven het uiterste westen van Rusland waait bij ons een zuidoostelijke wind waarmee drogere lucht wordt aangevoerd. Alle grijzigheid van de afgelopen dagen maakt vanaf vandaag vanuit het zuiden langzaam plaats voor steeds meer zon.

Een jonge schaatser geniet van een zonnige winterdag. Foto ANP

Het blijft daarbij overal droog en de temperatuur loopt van noordoost naar zuidwest op naar 4 tot 7 graden. Vannacht zijn er brede opklaringen en op veel plaatsen in het binnenland liggen de minima 1 of 2 graden onder nul.

Morgen is de zon overal te zien. In het zuiden wordt zelfs erg zonnig weer verwacht. De maxima liggen daarbij rond de normale waarde voor deze tijd van het jaar: 3 tot 6 graden. Maandag komt er verandering in ons weerbeeld. In de nacht naar maandag komt het landinwaarts nog tot lichte vorst, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe als een storing nadert. Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan gaat ons weerbeeld vanaf dan bepalen voor de rest van de werkweek.

Maandagmiddag is het nog op veel plaatsen droog bij zo'n 7 graden, maar in de avond gaat het vanuit het westen regenen en aan zee stevig waaien. Na maandag krijgen we met flink wat buien te maken. Soms valt er hagel of natte sneeuw.

Meer over