Het weekendrecept van Yvette van Boven: Franse cakejes met Italiaanse slag

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Financiers van pistachemeel.

Beeld Yvette van Boven

Mijn zus en ik hebben een levenslange eetcadeau-afspraak. Gaat een van ons met vakantie dan neemt ze voor de ander een tas vol eetbare geschenken mee die kenmerkend zijn voor het land. De cadeaus worden vervolgens aangeboden met de woorden 'Ja, sorry, het zijn maar kleinigheden, hoor', maar dat zijn het nooit. Want het venkelzaad dat ik voor haar meenam uit Le Marche in Italië is zóveel geuriger en groener dan dat van de Nederlandse buurtsuper, zoiets is eenvoudig onbetaalbaar. Zo was het ook met de cadeaus die ze laatst voor mij meenam uit Sardinië: échte botarga van harder (zoals het hoort), prachtig verpakte amandelsnoepjes en een doosje pistachemeel. Kom daar maar eens om in Nederland. Ik maakte er financiers, boterige Franse cakejes, mee, die meteen lekkerder waren dan alle versies die ik hiervoor met amandelmeel maakte. U kunt dat meel ook maken door gepelde pistachenootjes te roosteren en fijn te malen in de keukenmachine. Doe maar.

Verwarm de oven op 200 graden voor. Smelt de boter in een steelpan op middelzacht vuur tot de eiwitten verbranden en in korreltjes op de bodem van de pan terechtkomen en het botervet mooi donker karamelkleurig en helder wordt. Het hele proces duurt ongeveer 15 minuten. Draai dan het vuur uit.

Meng in een kom de bloem, poedersuiker, zout, pistachemeel of eventueel amandel- of hazelnootmeel. Giet de gesmolten boter (de korreltjes blijven in de pan, als er wat meekomt is dat niet erg) en de eiwitten erdoor en meng alles met een spatel tot een glad beslag.

Giet het beslag in goed ingevette vormpjes, verdeel de bramen, bessen of frambozen erover en bak ze in zo'n 12 minuten (afhankelijk van de grootte van uw vormpjes, check goed) goudbruin. Na 5 minuten kunt u ze al eten.

Ingrediënten

Recept voor 16 cakejes

150 g boter
50 g bloem
150 g poedersuiker
60 g fijngemalen pistache-noten, amandelmeel of hazelnootmeel
3 eiwitten
70 g bramen, blauwe bessen of frambozen

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden