Het weekendrecept van Yvette van Boven: Fish pie met gestoofde prei

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Fish pie met gestoofde prei

Beeld Yvette van Boven

Er zijn maar weinig groenten die er nog lekkerder op worden als u ze lang stooft. Prei staat wat dat betreft bij mij op nummer één. De Fransen weten dit overigens allang en serveren prei helemaal solo als voorgerecht: poireaux vinaigrette, noemen ze het dan en serveren flinke stukken lauwwarme of koude, zachtgestoofde prei overgoten met een scherp-frisse mosterddressing.

Ik moet ook bijna huilen van deze fish pie: Engelsen maken 'm vaak met spinazie, maar juist een berg van die zacht-gestoofde prei erdoor maakt hem zo troostrijk dat u alle zorgen van de afgelopen week direct vergeet.

Ingrediënten
Recept voor 4 personen

1 kilo aardappels, geschild
3 flinke preien, in ringen en gewassen
scheutje droge vermout of witte wijn
75 g roomboter, plus iets extra om schaal in te vetten
1 eetl. tijmblaadjes
500 g kabeljauw, in blokjes gesneden
125 g oude kaas, geraspt
100 g parmezaan, geraspt
400 ml slagroom
versgemalen zwarte peper en zeezout
1 theel. (gerookt) paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de aardappels gaar in gezouten water, giet ze af, laat uitdampen en stamp ze fijn. Schep er 50 gram roomboter, 75 gram Parmezaanse kaas, een scheutje room, peper en zout door, tot de puree lekker smeuïg is en goed op smaak.

Bak de preiringen met de tijm in de rest van de boter in een hapjespan tot ze zacht zijn, blus ze af met vermout, laat dat helemaal verdampen en breng ook de prei op smaak met peper en zout.

Vet een ovenschaal in. Verdeel laagjes prei en kabeljauw in de schaal. Bestrooi elke laag met wat geraspte kaas en paprikapoeder, maar hou ook wat achter voor erop.

Giet de room erover. Dek de schotel af met de puree en bestrooi met het laatste restje kaas, een snuf paprikapoeder en zwarte peper. Zet de schaal op een bakplaat tegen het overkoken. Bak de fish pie 35-40 minuten of tot hij mooi goudbruin is.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden