Het was weer bal bij het nieuwe seizoen van VI

Er zijn van die dagen dat alles door elkaar lijkt te lopen. Dat je geen idee hebt waarnaar je zit te kijken, omdat alles naar elkaar verwijst of er zelfs rechtstreeks uit lijkt te zijn weggelopen.

Zo was er het onvermijdelijke fenomeen van de Blue Monday, een verzinsel van de marketingfabriek die ook Moederdagen, Vaderdagen en Valentijnsdagen aan de man wist te brengen. Geen rubriek die niet aandacht besteedde aan 'de meest depressieve maandag van het jaar', de enkele openlijke twijfel over het werkelijkheidsgehalte ervan mocht het lollige non-item niet verhinderen.

Bij het nieuwe seizoen van VI (RTL7) was het weer bal. Hans Kraay jr. was op wintersport geweest, waar kinderen hem hadden gevraagd: 'Je gaat toch niet wéér bij die paardenlul zitten?'

Natuurlijk wel. Nog minstens tien jaar, verzekerde hij. Tafelgenoot Johan Derksen was volgens een roddelboek vijf maal dronken aangehouden op Amsterdam Centraal, hoewel hij al twintig jaar geheelonthouder zegt te zijn en al niet meer per trein reist sinds je daarin niet meer mag roken.

Aan de toog zat ook Maarten van Rossem. Het ging over het Engels van Louis van Gaal. Van Rossem nam het op voor de man die zo onverwacht kan uithalen: 'De sportpers kan, zeker als ze zo massaal aanwezig zijn, zo ongelooflijk strontvervelend zijn. Ik heb alle begrip voor Van Gaal.' Hoorden wij daar Gijpie? Nee, het was toch echt De slimste mens.

In de tweede aflevering van het politieke 'realitydrama' De fractie (VPRO) liepen de werkelijkheden ook weer aardig door elkaar. Terwijl de VPN zich over de beursgang van ABN Amro boog, stond in de kamer van fractieleider Marise Collee (Sandra Mattie) de tv aan. Jan Slagter presenteerde de Geheugentrainer. Jan Slagter die twee uur eerder mocht gloriëren in zijn eigen Tijd voor MAX, omdat hij - terecht - door een clubblad de wisseltrofee Omroepman van het Jaar heeft gekregen.

Het acteerwerk blijft een obstakel, maar vermakelijk is het spel met de meest recente werkelijkheid. Op tv bekvechten Wilders en Samsom over hun 'zieke geest', op de radio klinkt Sybrand Buma over de vrijheid van meningsuiting 'die altijd al was begrensd'.

Zelfs Mark Rutte deed mee in een kort treffen met partijoprichter Jan Leusingh (Han Kerckhoffs), terwijl even later de hippe Franse econoom Thomas Piketty ('Een marxist met een rekenmachientje') het spel meespeelt.

In DWDD zat een oudgediende uit Den Haag. Het was Herman Heinsbroek, kort minister voor de LPF. De excellentie is inmiddels schrijver geworden: in DWDD lanceerde hij zijn boek Riskant spel. Een thriller, maar volgens Van Nieuwkerk voornamelijk 'een eigenaardig boek', waarin vooral de politicus sprak, in een serie ondoorgrondelijke 'traktaten' die al op de eerste pagina aanving. Ergernis over een jongehondenkabinet, mediatycoons en andere fenomenen; 'Het dendert maar door', aldus Van Nieuwkerk.

Heinsbroek had ongetwijfeld gerekend op een vorstelijke entree in het land der letteren. De toegangspoort bleef gesloten.

Waarom hij met zijn hoofd op het omslag stond, vroeg Van Nieuwkerk. Omdat Jan Mulder dat ook had gedaan, was het antwoord. Of er ook in gelachen werd, wilde tafeldame Gerdi Verbeet weten. Nee, dat niet.

Er stond dan wel DWDD in beeld, maar het was natuurlijk fictie. Een meesterlijk bedachte scène uit De Fractie.

Verwarrende dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden