Review

Het was Ladies Night op De Parade in Amsterdam, met veel seks

Wat houdt vrouwelijke artiesten op De Parade zoal bezig? Seks, seks en nog eens seks. Het was hoe dan ook Ladies Night op De Parade in Amsterdam, afgelopen maandag. Buiten was het erg nat, op de diverse speelplekken ook. Vrouwelijk genotsvocht stroomde tijdens de voorstellingen Cougar! en Onder Vrouwen bijna de tent uit, figuurlijk gesproken dan.

Bezoekers op het terras van het theaterfestival de Parade in het Rotterdamse Museumpark. Beeld ANP
Bezoekers op het terras van het theaterfestival de Parade in het Rotterdamse Museumpark.Beeld ANP

In Onder Vrouwen doen de drie actrices Margot Ros, Bodil de la Parra en Wimie Wilhelm er alles aan om hun verhalen over seks, mannen en het ongemak daartussen, zo plastisch mogelijk voor en over het voetlicht te brengen.

Onder Vrouwen is een speciaal voor De Parade gemaakte compilatie van het eerdere succesvolle Onder Vrouwen I en II. Misschien dat de vrouwen avondvullend enige opbouw en subtiliteit toepasten, maar zo samengebald in krap veertig minuten levert het ongegeneerd en grofgebekt vertier op. De act waarop ze mimisch en luidruchtig klaarkomen op Ravels Boléro is wel erg puberaal; de verhandeling over het uitscheuren tijdens een bevalling valt onder de noemer: too much information.

Wilhelm bedient zich voornamelijk van haar stoere no-nonsense imago, met die karakteristieke stem en dat uitvergrote voorkomen van een bootwerker. De la Parra speelt vooral 'Kijk mij nou weer eens een lekkere gekke meid zijn' en alleen Ros verstaat de kunst snel en geloofwaardig te schakelen.

Gelukkig veel absurder is de voorstelling Cougar! waarin Marjan Luif een oudere vrouw speelt die wel een groen blaadje lust. Dat blaadje is in dit geval de lijzige maar droogkomische cabaretier Henry van Loon. Samen spelen ze een rollenspel waarin de verkleedkist open gaat en de pruiken op. Tekstueel is het allemaal nogal rommelig en niet echt leuk, maar de uitvoering is buitengewoon geestig. Dat Van Loon zo bizar kan acteren, is een verrassing.

Vrouwen met stijl en kwaliteit domineren tenslotte de muzikale voorstelling Barricade. Leoni Jansen en Izaline Calister brengen daarin een ode aan het protestlied. In een simpel decor waarin het woord 'Revolution' domineert, wordt een aantal protestsongs gezongen, voorzien van nieuwe arrangementen. Tussendoor allerlei wetenswaardigheden over die liedjes en de artiesten van toen - van Bob Dylan tot Boudewijn de Groot en Sting. Een beetje schools is het wel, maar ook op een losse, speelse manier informatief. Met een fraaie versie van Tim Hardins Simple song of freedom en een door Jansen loepzuiver gezongen versie van Dylans Blowin' in the wind. Later dit jaar volgt een avondvullende tournee.cade zou je zomaar een kamp.

Onder Vrouwen door Margot Ros, Bodil de la Parra en Wimie Wilhelm **

Cougar! door Marjan Luif & Henry van Loon ***

Barricade door Leoni Jansen & Izaline Calister ****
De Parade in Amsterdam t/m 24/8. Deparade.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden