Volkskrant AvondVrijdag 22 mei

Het was de week waarin het optimisme doorbrak | Hoogleraar woningmarkt: ‘Na de crisis volgen prijsstijgingen, misschien wel een prijsexplosie’

Amsterdam, 21 mei 2020, Marineterrein Amsterdam. Op Hemelvaartsdag zoeken veel mensen de parken op. Het Marineterrein is om 14:45 uur overvol, en wordt om 15 uur ontruimd. Vanaf 15:30 uur is het Marineterrein leeg en worden geen mensen meer toegelaten. Beeld Els Zweerink

Vandaag in het nieuws

De week waarin het optimisme doorbrak
Ineens leek de samenleving (bijna) zoals die er vóór corona uitzag. Wie de afgelopen dagen niet keek naar de nog steeds lege terrassen, maar alleen naar de volle parken, zou bijna denken dat Nederland weer terug is bij het ‘oude normaal’. De mens is een onverbeterlijke optimist en kan zich een abstract gevaar nauwelijks voorstellen.

Couppoging moest toonaangevende beveiliger Fox-IT weer in Nederlandse handen brengen
Drie directieleden van Fox-IT hebben middels een couppoging geprobeerd het digitale beveiligingsbedrijf terug te brengen in Nederlandse handen. Daarvoor lag een plan klaar met een Nederlandse investeerder om Fox-IT voor ongeveer 100 miljoen euro te kopen van het Britse NCC Group. Dat blijkt uit gesprekken van de Volkskrant met enkele betrokkenen die anoniem willen blijven.

China opent de aanval op Hongkong tijdens Volkscongres
Op de eerste dag van het Nationale Volkscongres in Beijing werd vrijdag een veiligheidswet voor Hongkong gelanceerd die de autonomie ondergraaft en de protestbeweging verder aan banden legt. ‘Dit is het einde van Hongkong, van onze waarden en alles wat we belangrijk vinden.’

Waarom heeft de boa geen wapenstok, en andere vragen over handhaven in coronatijd
Donderdag belandde opnieuw een boa in het ziekenhuis na een geweldsincident. De handhavers roepen al tijden om meer middelen om zich te verdedigen, terwijl ze door corona ‘in twee maanden meemaken wat ze normaal in een jaar voor hun kiezen krijgen’. Waarom lijkt er niets te veranderen?

‘Zetelrover’ Van Haga wordt lid van Forum: ‘Baudet is gewoon een goeie vent met mooie ideeën’
Thierry Baudet noemde hem vorig jaar nog een zetelrover, maar dat weerhoudt Wybren van Haga er niet van nu lid te worden van Forum voor Democratie. Blijft hij het regeerakkoord honoreren, zoals hij beloofde bij zijn gedwongen vertrek uit de VVD?

Vanavond op de televisie

Van alle merkwaardige subculturen die Louis Theroux heeft onderzocht, was die van de jagers op groot wild misschien wel het schokkendst. In Zuid-Afrika trok de programmamaker op met rijke toeristen die naar het land komen om er te jagen. U ziet het op NPO 3 om 21.20 uur. En om 23.20 uur op NPO 2 ziet u The Lobster: in een wereld die de onze zou kunnen zijn, worden singles opgesloten in een hotel om binnen 45 dagen een partner te vinden. Mislukt die missie, dan wacht transformatie tot een dier naar keuze. Meer tv-tips vindt u hier. 

Opinie

Beeld Rhonald Blommestijn

Het mondkapje kan voorzien in de diepe menselijke behoefte om te moraliseren
De mens oordeelt graag over anderen, en tijdens deze crisis dient hij daarmee ook nog eens het algemeen belang. Met het mondkapje kan hij laten zien dat hij deugt.

Aanraders van de redactie

Hoogleraar woningmarkt: ‘Na deze crisis volgen prijsstijgingen, misschien zelfs een prijsexplosie’
Wat doet de coronacrisis met de huizenmarkt? Vermoedelijk niet veel, denkt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt. Het tekort aan woningen is veel te groot. De komst van een minister van Woningbouw en Openbare Ruimte met veel geld en veel verantwoordelijkheid is zeer wenselijk.

Plan voor ‘terrassenzee’ in binnenstad Breda: ‘Een inhaalronde voor de horeca’
Cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni dertig gasten binnen ontvangen, maar zo’n limiet is er niet voor terrassen. Ondernemers in Breda zien hun kans schoon. Hun plan om de binnenstad om te toveren tot ‘terrassenzee’ wordt gesteund door burgemeester, politie en brandweer.

Johan de Vos (rechts) heeft zichzelf lokaal beroemd gemaakt met zijn terrassenplan.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Kunnen we weer vakantie vieren in het buitenland? ‘Over drie weken weten we meer’
Als Hemelvaartsdag één ding heeft laten zien, dan is het dat Nederland met zomerse temperaturen misschien wel te klein is voor anderhalve meter afstand. Maar hoe liggen inmiddels de kansen voor een vakantie over de grens? Kan het alweer bijna?

Weg met de loonslaaf, leve de zzp’er
Is het vrijheid-blijheid in zzp-land, of worden zzp’ers vooral uitgeknepen door lepe werkgevers die te knieperig zijn om hen een fatsoenlijk tarief te betalen? De zzp’er verdient in elk geval wat meer respect, schrijft columnist Sheila Sitalsing, ook een zzp’er – en niet alleen in het diepst van haar gedachten.

Beeld Paul Faassen

In zijn nieuwe biografie is Louis van Gaal een man zonder gebreken ★★☆☆☆
Als de nieuwe, kritiekloze biografie van Louis van Gaal iets duidelijk maakt, dan is het dat hij twee eigenschappen weinig heeft ontwikkeld: zelfspot en zelfrelativering.

Column: Dat duistere, warme, vochtige, naar jasmijn geurende woud is natuurlijk niet alleen een kut, maar ook haar karakter
Harry Mulisch’ Twee Vrouwen, dat wilde Sylvia Witteman best nóg eens lezen. Kon ze meteen haar zoon helpen met de diepere lagen ontcijferen en fallussymbolen tellen. ‘Nou, die Harry liep er wel mee te koop dat hij niet van de straat was.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden