Het Walled Off Hotel van Banksy: uitzicht op een blinde muur

De beroemde graffiti-kunstenaar Banksy heeft een hotel verfraaid dat volgens de eigenaar 'het slechtste uitzicht ter wereld' heeft: de Muur op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens Wisam Salsaa is het de bedoeling dat het hotel in Bethlehem halverwege deze maand de deuren opent. Sommige kamers bieden uitzicht op de metershoge muur met wachttorens (door Israël 'veiligheidshek' genoemd), waarvan een deel al eerder door Banksy was beschilderd.

Het hotel is direct naast de muur die de Palestijnse gebieden scheidt van Israël. Beeld null
Het hotel is direct naast de muur die de Palestijnse gebieden scheidt van Israël.

Het hotel draagt de naam Walled Off Hotel - met een knipoog naar het beroemde Waldorf Astoria-hotel. Kamer nummer drie oogt het spectaculairst, volgens journalisten die eind deze week een rondleiding kregen. Op de muur achter het bed voeren een Palestijn en een gehelmde Israëlische politieman een kussengevecht.

De lobby van het hotel. Beeld null
De lobby van het hotel.

De mysterieuze Banksy, die communiceert via zijn website en persberichten, heeft er vertrouwen in dat het hotel een attractie wordt waarvan de lokale Palestijnse bevolking financieel profiteert. Het hotel is gebouwd op een plek in Bethlehem die onder militaire controle van de Israëli's staat.

Volgens Banksy moet het hotel ook een mogelijkheid bieden voor Palestijnse kunstenaars om hun werk 'aan de wereld' te tonen. Het hotel herbergt, naast negen gastenkamers, een tentoonstellingsruimte. In dat gedeelte is nu een portret te zien van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour, die honderd jaar geleden een fameuze, naar hem genoemde verklaring ondertekende. Daarin beloofde hij de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië dat in Palestina het 'nationaal huis voor het Joodse volk' zou worden gevestigd.

Kamer nummer drie oogt het spectaculairst, volgens journalisten die eind deze week een rondleiding kregen. Op de muur achter het bed voeren een Palestijn een en gehelmde Israëlische politieman een kussengevecht. Beeld null
Kamer nummer drie oogt het spectaculairst, volgens journalisten die eind deze week een rondleiding kregen. Op de muur achter het bed voeren een Palestijn een en gehelmde Israëlische politieman een kussengevecht.
null Beeld null

Het nieuwe werk van Banksy in Bethlehem is bovenal een protest tegen de Israëlische bezetting. De muur is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag als illegaal bestempeld. Het gevaarte, dat deze eeuw werd gebouwd, heeft volgens de artiest de Palestijnse gebieden veranderd in 'de grootste openluchtgevangenis ter wereld.'

Tijdens eerdere bezoeken aan de Westoever maakte Banksy al een tiental reusachtige muurschilderingen. Israëlische veiligheidstroepen maakten het de 'guerilla-artiest' daarbij niet gemakkelijk, Palestijnen reageerden met gemengde gevoelens. 'We willen geen mooie muur, we haten deze muur', beet een oudere Palestijn Banksy ooit toe. Het project in Bethlehem vond volgens hoteleigenaar Salsaa onder strikte geheimhouding plaats.

Banksy, wiens identiteit onbekend is, verwierf eerst faam in Londen, en later wereldwijd. Zijn werk draait om thema's als oorlog, armoede en milieuproblemen.

Het nieuwe werk van Banksy in Bethlehem is bovenal een protest tegen de Israëlische bezetting. Beeld null
Het nieuwe werk van Banksy in Bethlehem is bovenal een protest tegen de Israëlische bezetting.
null Beeld null
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden