Het walhalla van het kapitalisme: de beurs van Amsterdam
En masse zoeken bedrijven onderdak in het walhalla van het kapitalisme: de beurs van Amsterdam. Behalve de bank NIBC, groothandel B&S en musicalbedrijf Stage Entertainment zingen ook de namen rond van laadpaalfabrikant Alfen, leasebedrijf LeasePlan, betaalbedrijf Adyen en lingerieketen Hunkemöller.
Als iedereen zich voor de deur van Beursplein 5 verdringt, hoeft dat nog niet meteen op euforie te duiden. Het kan ook een signaal zijn dat het beursklimaat na negen mooie jaren gaat omslaan. En vóór die tijd willen bedrijfseigenaren - of de hun adviserende banken - nog even de hoofdprijs binnenhalen. Er zijn voortekenen dat het beursklimaat later dit jaar guurder wordt vanwege een hogere rente of een omslag van de conjunctuur. Want zo mooi als het nu is, met een economische groei van 3 procent en een winstgroei van 8 procent, zal het niet eeuwig blijven.
Op dit moment zijn aandelen nog zo geliefd bij beleggers dat vorige week met Dutch Star Companies One zelfs een nog lege vennootschap een notering kreeg. Vrijdag lekte uit dat Stage Entertainment, het musicalbedrijf van Joop van den Ende en Albert Verlinde, zakenbank Goldman Sachs heeft gevraagd een beursnotering te onderzoeken.
Dat wordt dan een gedoodverfd stuiterbalfonds. Het bedrijf kan goede mensen in huis hebben en een grote reputatie bezitten, uiteindelijk zijn musicalhits niet af te dwingen en is een vaste inkomstenstroom niet gegarandeerd.
In boekjaar 2016-'17 werd op een omzet van een half miljard euro een winst van 33 miljoen euro behaald. Maar in het jaar daarvoor was er nog een verlies van 50 miljoen. Opkoopfonds CVC, dat 60 procent van de aandelen bezit, zou dit een uitgelezen moment kunnen vinden eruit te stappen.
JC Flowers, een Amerikaans opkoopfonds, zit al sinds 2005 in de bank NIBC - voortgekomen uit de idealistische Nationale Investe-ringsbank. In 2008 was NIBC nog de eerste die moest afboeken op Amerikaanse rommelhypotheken. De Haagse bank heeft nu een nieuwe lucratieve inkomstenbron aangeboord met de verkoop van vastgoedhypotheken voor mensen die willen beleggen in huurappartementen. Dat is heel populair. En het is ook een mooi moment om de aandelen te gelde te maken.
Bij de Dordtse groothandel B&S lijkt de beursgang vooral bedoeld om de eigenaren in staat te stellen nog even te cashen. LeasePlan profiteert van de trend waarbij het eigendom van auto's wordt ingewisseld voor het leasen. De eigenaren, waaronder PGGM en Goldman Sachs, zouden nu de hoogste prijs voor hun aandelen kunnen krijgen.
Beursnoteringen kunnen een groot goed zijn voor bedrijven die eigen vermogen willen vergaren voor investeringen en het creëren van banen met het oog op de toekomst. Maar als de huidige eigenaren alleen het momentum willen gebruiken om snel binnen te lopen, kunnen beleggers zich beter eerst achter de oren krabben.