'Het wachten was op restaurants die vleesvervangers op hun kaart durven te zetten. De kok van Hackfort waagt die stap'

Mac van Dinther gaat eten in de Keuken van Hackfort.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Wat brengt ons naar de Keuken van Hackfort? Vleesvervangers.

Getver!
Je hebt overduidelijk de laatste ontwikkelingen gemist. Er zijn nieuwe vleesvervangers op de markt die volgens kenners bijna niet van echt vlees te onderscheiden zijn.'Would have fooled me', schreef New York Times columnist Mark Bittman nadat hij ervan had geproefd. In Nederland, want wij lopen voorop in het maken van net echte vleesvervangers.

Dat is mooi, maar wat heeft dat met ons restaurant te maken? Het wachten was op restaurants die vleesvervangers op hun kaart durven te zetten. De kok van Hackfort waagt die stap.

Spannend. Waar vinden we de Keuken van Hackfort? In de prachtige Achterhoek. Vlakbij Vorden ligt het landgoed van Hackfort, jarenlang het domein van Jonkvrouw Baronesse van Westerholt van Hackfort, maar in 1981 overgenomen door Natuurmonumenten. Het koetshuis van het kasteel is omgebouwd tot restaurant: stenen vloer, okerkleurig houten plafond, houtkachel, een kast met folders van Natuurmonumenten. Best gezellig. Voor de deur is een terras met uitzicht op een schitterende moestuin. Er staat nog bijna niks. Door de kou is de lente extreem laat dit jaar.

Wat koken ze? Zoveel mogelijk uit de moestuin dus, maar in ieder geval biologisch en uit eigen streek. Ecologisch en ethisch verantwoord, aldus het mission statement op de website.

Dat klinkt niet slecht. Het begint ook niet slecht met een prima gerechtje van zacht gegaarde wijting op een plakje aubergine met curryolie en rulle geitenkaas. Om wijting een streekproduct te noemen, moet je de Achterhoek wel een beetje oprekken, maar vooruit.

Ik ben nieuwsgierig naar de vleesvervanger. Die komen we tegen in gang twee. Het zijn stukjes Beeter, een sojaproduct dat qua structuur wel wat op kip lijkt, maar losser. Ze zijn verwerkt in een pittige curry van quinoa met tomaat en groene asperge. Een nogal papperig hapje, wat jammer is, want daardoor krijg je de smaak van de vleesvervanger niet echt te pakken. Het doet niet onder voor plofkip, zouden wij zeggen. Van de andere kant: welke kok zet er nog plofkip op zijn kaart?

Maar toch dapper dat ze het doen. Zo is het. Voor het hoofdgerecht vallen we terug op een echt kalfsvlees. Een beetje vlak van smaak, maar dat is kalfsvlees altijd, en daarom kracht bijgezet door een stevige saus van gepofte knoflook. Prima. Wat we wel een beetje gek beginnen te vinden zijn de groenten op ons bord: in de vorige gangen kwamen we al aubergine en tomaat tegen, nu ook groene asperges en sperziebonen. Deze tijd van het jaar kun je dat moeilijk seizoensgroenten noemen. Uit de moestuin komen ze niet, waarschijnlijk niet eens uit Nederland, of het moet al uit de kas zijn.

Dat is gek. Normaal zou je er niet zo'n nummer van maken, maar voor een restaurant dat zich laat voorstaan op streek en seizoen ligt dat anders. We vragen de ober waar de kok zijn groenten haalt. Van de groothandel, is het antwoord uit de keuken. Ja, die zit natuurlijk ook in de streek.

Pijnlijk. Nogal. We komen graag terug in de zomer als de moestuin vol staat met sla, bloemkool en bonen. Maar in Nederland is het niet het hele jaar zomer. Zeker niet voor een biologische kok. Anders was er ook geen kunst aan. En als we toch aan het zeuren zijn: soja komt ook niet uit de Achterhoek.

De cijfers
Kosten: Hackfort menu 4 gangen: 37,50 euro p.p.

Punten:
Eten: 7-
Bediening: 7-
Entourage: 8
Prijs-kwaliteit: 7

Het menu
Wijting met aubergine en vinaigrette van citroen en kerrie
Groene curry met seizoensgroenten, Beeter en couscous van quinoa
Kalfslende met saus van gepofte knoflook en laurier, roerbakasperges en aardappeltaart
Crème brûlée met saffraan en zoethout, vanille-ijs

De Keuken van Hackfort
Baakseweg 6
7251 RH Vorden
0575-555015
www.keukenvanhackfort.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden