Het wachten verzachten

Wachten is een vervelend karwei, hoewel het sommige tandartspatiënten niet lang genoeg kan duren. Maar door de bank genomen hangt niemand graag rond....

De Brit heeft het imago van een doelgericht denker. Toen de gasten van een Amerikaans hotel klaagden dat ze te lang moesten wachten op de lift, bedacht De Bono een list.

Hij raadde de hoteleigenaar aan spiegels te plaatsen bij de liftdeuren. Ineens was het afgelopen met het geklaag. De gasten hadden het druk met het bekijken van zichzelf en van anderen, via de spiegels.

De grootste groep slachtoffers van Het Grote Wachten zijn de 1,6 miljard mensen die een vliegreis hebben geboekt. Luchthavens proberen al jaren hun lot te verzachten en op Schiphol is dat sinds het verschijnen van die advertentie een bijna permanent proces geworden, zegt Marjanne de Bie van Schiphol.

De Bono zelf heeft op de advertentie niet gereageerd. Dat is zeker. Wel een soortgelijk type, maar hij is inmiddels weer vertrokken. Schiphol wil daarom zijn naam niet kwijt. Bovendien zijn er meer De Bono's op de luchthaven.

Heel wat 'vervelende' elementen zijn verdwenen in het luchthavengebouw. Talloze toonbanken bijvoorbeeld. Winkels zijn naar sector gegroepeerd in 'eilanden' waartussen de wachtenden kunnen laveren.

Harde plastic stoelen zijn verwijderd. Comfortabeler leren stoelen staan nu bij de gates, ook snoze-stoelen waarop je bijna liggend naar buiten staart. Want ze zijn zo geplaatst dat de blik vanzelf valt op de bedrijvigheid. Om het levendiger te maken zijn er nu ook felgekleurde stoelen tussengezet.

De veertig miljoen passagiers die jaarlijks op Schiphol belanden - Schiphol telt daar het liefst de vijftienduizend treinreizigers bij die er overstappen - kunnen vrijwel alles doen wat in een echte stad ook kan: zich laten masseren, een uurtje gaan slapen in een hotel, zich volgieten, gokken, schilderijen bekijken of juist heel hard werken: telefoneren, internetten, mailen, brieven dicteren, vergaderen.

Wat reizen apart maakt - een beetje afzien om beloond te worden met ervaringen in andere landen - verdwijnt. De toerist wenst vermaak, van vertrek tot terugkeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden