Het wachten is op de algen

DE MURENEN moeten duidelijk wennen aan hun nieuwe aquarium. De palingachtige vissen liggen een beetje ongemakkelijk in het zand te draaien....

Als ze uit het raam konden kijken, zouden ze zien dat het uitzicht flink verbeterd is. Hun onderkomen bevindt zich sinds kort in een entourage van hoge tongewelven en overvloedig marmer. De Grote Zaal van het Artis Aquarium heeft de grandeur teruggekregen van het bouwjaar 1882. De zaal, die in verband met de restauratie vanaf september gesloten was, werd vorige week opnieuw voor het publiek opengesteld. Daarmee is de laatse fase van de ingrijpende verbouwing van het Artis Aquarium afgerond.

De verbouwing was nodig omdat de 110 jaar oude technische installaties het begonnen te begeven. Diverse aquaria en filtercompartimenten verkeerden in matige tot slechte staat. De nieuwe filterinstallaties in de catacomben onder de Grote Zaal houden 1,3 miljoen liter water schoon, zodat de vissen vrij kunnen ademen. De bezoekers van het aquarium kunnen een blik in deze waterkelders werpen vanuit de informatieruimte op de begane grond.

De directie van Artis greep de verbouwing meteen aan om het oude gedeelte van het aquarium te restaureren. Bouwkundige ingrepen in de jaren zestig hadden de architectonische waarde van het aquarium sterk aangetast. Deze ingrepen zijn nu teruggedraaid ten gunste van het oorspronkelijke interieur. De restauratie kostte vijftien miljoen gulden, die voor het grootste deel werden opgebracht door het Rijk en de gemeente Amsterdam.

De rijen aquaria aan weerszijden van de Grote Zaal zaten er voor de verbouwing al, maar de meeste zijn opnieuw ingericht. Elk aquarium heeft nu een specifieke biotoop als thema. De bezoeker wandelt van het Grevelingenmeer via de Noordzee, langs de Bretonse kust tot aan het Afrikaanse Tanganyikameer.

De nieuw ingerichte aquaria in de gerestaureerde Grote Zaal doen wat kaal aan, maar dat komt omdat de algen zich nog geen meester hebben gemaakt van de koraalriffen in de waterbakken. De tijd moet wat dat betreft zijn werk nog doen. De murenen zullen zich op den duur dan ook vanzelf beter thuisvoelen tussen de nepkoralen, als deze eenmaal met wuivend groen begroeid zijn.

Ergens halverwege de reis om de wereld in dertig aquaria zwemt het juweelkardinaalbaarsje. Het zwartwitte, ruim van uitsteeksels voorziene visje is een nieuwe aanwinst van Artis. De soort was al in het leger van uitgestorven dieren bijgezet, maar werd in 1992 herondekt in de kustwateren van het Indonesische eilandje Banggai. Inmiddels wordt de soort alsnog met uitsterven bedreigd. Het visje werd na de ontdekking namelijk heel populair bij aquariumhobbyïsten, want het ziet er leuk uit en het plant zich makkelijk voort in gevangenschap. Populariteit betekent dat het geld oplevert, dus worden kardinaalbaarzen uit de zee bij Banggai in hoog tempo overgeheveld naar westerse aquaria. Artis is daarom samen met een aantal andere Europese aquaria een natuurbehoudsproject begonnen om het visje te beschermen.

Na de Grote Zaal wordt de bezoeker links de hoek om gedirigeerd, de trap op. Boven begint de nieuwe vleugel van het aquarium, die al in juni 1996 werd opgeleverd. Vier zogenoemde mammoetaquaria zijn hier de belangrijkste attractie. Eén van de bakken laat het onderwaterleven in het stroomgebied van de Amazone zien, een andere toont wat er zoal rondzwemt in een Amsterdamse gracht. De moderne vleugel van het aquarium sluit naadloos aan op het Zoölogisch Museum.

Yvonne Hofs

Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam, 020-523.34.00. Open dagelijks 9-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden