Het W-woord

EINDELIJK is het dan zover. Een vertegenwoordiger van een regeringspartij durft te opperen dat de overheid meer geld moet investeren in wetenschappelijk onderzoek....

Ad Lagendijk

Tot nu toe moesten wetenschappers hun hoop op betere tijden vestigen op politici die pleiten voor meer overheidsuitgaven voor onderwijs. Pleiten voor meer geld voor wetenschap is al vele jaren taboe in politiek Den Haag.

Bij het lezen van het stuk van Melkert dacht ik: 'Eindelijk wordt er eens iemand verstandig in Den Haag en durft het W-woord in de mond te nemen.' Politici kunnen toch niet altijd blijven roepen dat kennis de allesbepalende factor zal worden in de economie, om er vervolgens nooit de consequentie aan te verbinden dat er meer moet worden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek.

Elke keer als Melkert met een nieuw idee komt, worden de liberale tegenkrachten gemobiliseerd. In een bijdrage op de Forum-pagina van de krant liet de voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD, Jeroen de Veth, al meteen weten dat het inzetten van meer algemene middelen voor onderwijs en wetenschap zonde van het geld is. Vooral zijn argumentatie is ontwapenend in zijn domheid. Het is volgens hem logisch dat landen als de Verenigde Staten en Japan veel meer investeren in wetenschappelijk onderzoek dan Nederland. Want, zo is zijn redenering, die landen zijn nu eenmaal groter.

Misschien kan De Veth wat investeren in zijn eigen micro-kenniseconomie. Er is vast wel iemand in zijn omgeving die hem tegen betaling wil uitleggen wat het verschil is tussen absolute en relatieve getallen.

Dat politici het niet hebben begrepen op wetenschappers is mij allang duidelijk. Neem het recente rapport van de ministeries van Onderwijs, Economische Zaken en Landbouw: Boeiend, Betrouwbaar en Belangrijk, Nota Wetenschap- en Techniekcommunicatie.

Voordat je zo'n overheidsrapport in detail gaat lezen, moet je eerst kijken hoeveel geld ermee gemoeid is. Het blijkt te gaan over in totaal twaalf miljoen gulden. Dit bedrag wordt uitgesmeerd over vier jaar. Speciaal voor De Veth: dat is een miljoen per jaar per ministerie. Een fooi dus.

Wetenschap moet beter worden verkocht aan de grote massa's, vinden de drie ministers. Dat kun je niet aan de wetenschappers zelf overlaten en ook niet aan de journalisten. Om het volk beter voor te lichten, gaat de overheid wetenschapvoorlichters aanstellen. Gelukkig maar dat er met dit plan slechts een grijpstuiver gemoeid is. Voorlichters die hun baantje aan de overheid te danken hebben, verworden al snel tot verkopers van overheidsbeleid.

Nu het zo extreem goed blijft gaan met de economie van Nederland, kun je je natuurlijk afvragen of er eigenlijk wel een noodzaak is voor meer overheidsuitgaven. Misschien kan Nederland ook zonder die investeringen wel goed blijven meedraaien in de wereldeconomie. Al die verhalen over de voorsprong van de Verenigde Staten op het gebied van informatica zijn misschien wel schromelijk overdreven.

Ik zal u een voorbeeld geven om u uit die droom te helpen. De brandnieuwe versie van Girotel, het computerprogramma van de Postbank om te kunnen telebankieren, zit werkelijk vol met fouten en knulligheden. Een bank met zo'n achterstand in kennis zal moeite hebben om te overleven als e-commerce werkelijk van de grond komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden