Het voortgezet onderwijs zou een voorbeeld moeten nemen aan de universiteit

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 20 februari.

Redactie
Een gemiddelde les van 50 minuten op mijn school is gevuld met ongeveer 20 minuten uitleg en vervolgens een half uur zelfstandig 'huiswerk maken', zegt Jort Koks. Beeld anp
Een gemiddelde les van 50 minuten op mijn school is gevuld met ongeveer 20 minuten uitleg en vervolgens een half uur zelfstandig 'huiswerk maken', zegt Jort Koks.Beeld anp

Brief van de dag: universiteit als voorbeeld

Ik zit nu in de vijfde klas van het gymnasium, en onze decaan blijft maar vertellen hoe belangrijk het is hoge cijfers te halen, veel buitenschoolse activiteiten te doen en meeloopdagen te nemen op universiteiten. Wat zij niet opmerkt, is dat de school het halen van deze doelen vrijwel onmogelijk maakt.

De tijd die nu gebruikt wordt voor lessen die een leerling verplicht moet volgen, zou veel beter ingedeeld kunnen worden door de scholier zelf. Een gemiddelde les van 50 minuten op mijn school is gevuld met ongeveer 20 minuten uitleg en vervolgens een half uur zelfstandig 'huiswerk maken', wat in de praktijk neerkomt op het voeren van vaak niet hele nuttige gesprekken met klasgenoten.

Het voortgezet onderwijs zou, zeker wat de hogere jaarlagen betreft, een voorbeeld moeten nemen aan de manier van lesgeven op de universiteit.

Mijn voorstel: schrap eenderde van alle verplicht ingeroosterde contacturen. Gebruik de overige tijd voor toelichting op de theorie en het stellen van vragen. Op die manier geef je een leerling de tijd om zich zelfstandig te concentreren op het begrijpen van de stof, en kan hij meer aandacht geven aan extra-curriculaire activiteiten. Zo is ook meteen het tekort aan docenten opgelost.

Jort Koks (16), Prinsenbeek

Ajax-sticker

Naar aanleiding van de recensie van Aleid Truijens van de biografie over Max van der Stoel wil ik graag een herinnering aan de zomer van 1975 delen. Ik was met mijn vriendin op vakantie in Griekenland met op de motorkap van mijn VW-kever een sticker van Ajax. In Griekenland leverde deze sticker steevast twee reacties op: 'Ah, Johan Cruijff en Max van der Stoel!' Een groter compliment was er voor Max van der Stoel niet mogelijk.

Wiel Vogt, Heerlen

Guus Dubbelman

Mag het nog één keer gezegd worden? Wat is die Dubbelman toch een geweldige fotograaf! Dat was het.

Bert Wels, Tilburg

Geen letter over Luiten

Golfer Joost Luiten won zondag in Oman voor de zesde keer een toernooi op de Europese Tour. Niets minder dan een internationale topprestatie. Op maandag in de Volkskrant lees ik er geen letter over. Dat vind ik merkwaardig.

Berry Brinkhorst, Lelystad

Hoger vliegplafond

Als je een plafond instelt dan weet je dat je daar vroeg of laat tegenaan loopt. En zolang de dominante factor in onze economie is dat er economische groei moet zijn, gaat de discussie uitsluitend over het volgende hogere plafond. Terwijl die zou moeten gaan over hoeveel last we met zijn allen van die vliegtuigen willen hebben. Het maakt mij echt niet uit of er twee of twintig vliegtuigen over mijn huis vliegen, zolang ik ze niet hoor. En dat geldt natuurlijk ook voor de CO2- en andere uitstoot. Net zoals we geen bezwaar hebben tegen schone auto's geldt dat ook voor schone vliegtuigen.

Reguleer de maximum geluidsproductie en de maximum uitstoot. Zorg dat die ieder jaar, bijvoorbeeld, 5 procent verlaagd wordt en we hoeven onze burgers nooit meer te belazeren met het volgende hogere vliegplafond. Of dat nou voor Schiphol, Eindhoven of Lelystad geldt.

Bob Duindam, wethouder Oudewater

'Onbenut arbeidspotentieel'

Ik ben bijna trots op mijn nieuwe status: van 'kansloze 50-plusser' naar 'dame met onbenut arbeidspotentieel'. Zoek nog steeds werk. Interesse, iemand?

Margje van der Leeuw, Den Haag

Verval Hollands landschap

Dagelijks lees ik de rubriek 'Caspar loopt'. Zelf ben ik ook een verwoed wandelaar en ken de gebieden waar hij loopt redelijk goed. Zijn enthousiasme en liefde voor de vele vogels die hij hoort en ziet zijn mooi beschreven, maar mij stemt de teloorgang van het Hollandse landschap, zoals hij ook beschrijft, droef.

Siem van der Hoorn, Den Haag

Dubbel slachtoffer

Seksueel misbruik door hulpverleners maakt slachtoffers onder de lokale bevolking, terwijl die, voor de meest basale levensbehoeften, volledig afhankelijk is van de daders.

Maar even erg is het feit dat nu vele donateurs, vanwege deze misdragingen, besluiten om hun geldelijke steun onmiddellijk te beëindigen. De slachtoffers worden daarom dubbel gepakt, terwijl zij nu, meer dan ooit, op onze hulp zouden moeten kunnen rekenen.

Ton Laeven, Brunssum

Voor alle kinderen een tutu

Er zijn manneneigenschappen en vrouweneigenschappen. Zullen we daar eens van afstappen? Er zijn mensen met allerlei verschillende eigenschappen.

Ik ben vrouw, vind het fijn om vrouw te zijn. Ik ben opgevoed en opgegroeid in een tijd dat er een andere rolverdeling was, dat vond ik niet zo fijn. Ik vond het oneerlijk dat jongens wel een vrije beroepskeuze hadden en dat ik moeder en huisvrouw moest worden.

Gelukkig is dit aan het veranderen maar zolang we bepaalde eigenschappen geslachtsafhankelijk blijven maken, zijn we er nog lang niet.

Verplicht scholen bijvoorbeeld alle kinderen hetzelfde cadeau te geven. De ene keer een tutu, de ander keer een gereedschapskist. Geef je kinderen poppen en autootjes. Ga met je kind koken en ga met je kind klussen. Lees wel voor uit boekjes waarin in pappa door werken het geld verdient en mamma thuis zorgt (Jip en Janneke blijft leuk) maar vertel er wel bij dat dat vroeger zo was.

Margreet Schlüter, Alphen aan den Rijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden