Het Volkskrantkabinet - 'Job Cohen minister van Veiligheid en Justitie'

Gisteren vroegen we u wie de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie moet worden. Uit de inzendingen kozen we de volgende kandidaat: Job Cohen. Op voordracht van kantonrechter Strengers (69).

Job CohenBeeld ANP

Volkskrant.nl werkt gedurende de formatie met lezers aan een nieuw kabinet. Gisteren vroegen we wie de vervanger moet worden van VVD-minister Ivo Opstelten van Veilgheid en Justitie. Voormalig PvdA-leider Job Cohen werd door meerdere mensen genoemd.

Kantonrechter Mark Strengers schrijft: 'Job Cohen! Een perfecte bestuurder die alles heeft wat minister Opstelten mist: kennis van het recht, van de maatschappij, van de rechterlijke macht en van het Openbaar Ministerie.'

Cohen was van 1998 tot 2000 staatssecretaris van Justitie. Van 2001 tot 2010 was hij burgemeester van Amsterdam. In 2010 werd hij door de PvdA als redder naar voren geschoven. Cohen bleek echter niet bestand tegen de Haagse mediawerkelijkheid. In maart trad hij af en werd hij opgevolgd door Diederik Samsom.

Ook Fred Teeven, de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, werd meerdere malen genoemd. Onder de inzendingen waren twee vrouwelijke kandidaten: Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema en VVD-Kamerlid Jeanine Hennis.

Morgen: Buitenlandse zaken
Iedere werkdag gedurende de formatie stelt Volkskrant.nl op uw aanwijzing een nieuwe minister aan. Dagelijks moet één minister uit het demissionaire kabinet-Rutte plaatsmaken voor een nieuwkomer (of zichzelf opvolgen). De politiek redacteuren van Volkskrant.nl werpen zich op als jury en zullen uit uw inzendingen de best onderbouwde keuze selecteren.

De volgende minister op de wip: VVD-minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Voor wie moet hij plaatsmaken, of verdient hij juist een tweede termijn?

Stuur uw voordracht (maximaal 150 woorden) naar internet@volkskrant.nl. Vermeld daarbij uw naam, leeftijd, beroep en woonplaats.

Beeld Foto ANP, bewerking Volkskrant.nl

Minister van Veiligheid en Justitie:
Job Cohen (PvdA)

Een voordracht van kantonrechter Mark Strengers (69): 'Job Cohen! Een perfecte bestuurder die alles heeft wat minister Opstelten mist: kennis van het recht, van de maatschappij, van de rechterlijke macht en van het openbaar ministerie.'

Job CohenBeeld ANP

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:
Alexander Rinnooy Kan (D66)

Een voordracht van Jan van Eupen (82) uit Nijmegen: 'Er is een geschikte kandidaat beschikbaar, die zijn sporen verdiend heeft en algemeen gerespecteerd wordt als gezaghebbend, constructief, intelligent en aimabel. Zijn naam is Dr. Alexander Rinnooi Kan. Bij zijn afscheid als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) is door velen, o.a. ook door informateur Henk Kamp de loftrompet gestoken over deze man. Dat hij lid is van D66 mag geen bezwaar zijn. Hij past in een progressief, sociaal-liberaal kabinet.'

Alexander Rinnooy Kan werd bij zijn afscheid van de SER benoemd tot commandeur in de Orde van de Nederlandse LeeuwBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden