Het Volkskrantkabinet - formeer mee!

De onderhandelaars van VVD en PvdA hebben vrijdag de eerste stappen gezet in de kabinetsformatie. De agenda is uitgestippeld, de werkwijze is afgesproken, de prioriteiten zijn op elkaar afgestemd. Vanaf nu heerst radiostilte. Maar niet op Volkskrant.nl. In alle openheid wordt hier een nieuw kabinet geformeerd, door u. Wie de beste argumenten heeft, mag de nieuwe poppetjes aanwijzen. Dagelijks een nieuwe minister.

Het kabinet-Rutte I; wie mogen blijven en wie moeten plaatsmaken voor vers bloed? Beeld ANP
Het kabinet-Rutte I; wie mogen blijven en wie moeten plaatsmaken voor vers bloed?Beeld ANP

Iedere werkdag gedurende de formatie stelt Volkskrant.nl op uw aanwijzing een nieuwe minister aan. Dagelijks moet één minister uit het demissionaire kabinet-Rutte plaatsmaken voor een nieuwkomer (of zichzelf opvolgen). De politiek redacteuren van Volkskrant.nl werpen zich op als jury en zullen uit uw inzendingen de best onderbouwde keuze selecteren.

De eerste minister op de wip: CDA-minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor wie moet zij plaatsmaken, of verdient ze juist een tweede termijn?

De onderhandelaars bijeen in de Stadhouderskamer Beeld ANP
De onderhandelaars bijeen in de StadhouderskamerBeeld ANP

Ter inspiratie
Laat u inspireren door de Haagse redactie van de Volkskrant. In de zaterdagkrant van 22 september formeert de redactie het volgende kabinet. Overigens niet het meest gewenste kabinet van de redacteuren, maar naar hun inzien een rolverdeling die een goede kans maakt.

Algemene Zaken: Mark Rutte (VVD). Het wordt zijn tweede kabinet. Rutte is belust op revanche na de snelle val van Rutte I. het woord 'stabiel' ligt hem dezer dagen in de mond bestorven.

Financiën: Ronald Plasterk (PvdA). Werd tweede in de strijd om het leiderschap na Samsom en toont zich sindsdien zeer loyaal. Ontwikkelde zich razendsnel tot financieel woordvoerder van de fractie. Kreeg ruim 58 duizend voorkeurstemmen. Als Plasterk wil, en ja dat wil hij, kan Samsom bijna niet om hem heen.

Buitenlandse Zaken: Frans Timmermans (PvdA). Dé buitenlandspecialist van de PvdA. Was al staatssecretaris en behoort tot Samsoms vertrouwelingen. Solliciteerde vergeefs naar diverse internationale topbanen, maar beschouwt het ministerschap als de hoofdprijs die hem toekomt na jaren trouwe dienst.

Volksgezondheid: Edith Schippers (VVD). Onomstreden in de VVD. Heeft nog een karwei af te maken.

Justitie en Veiligheid: Fred Teeven (VVD). Als Rutte I en II de rit uitzitten, wordt er nog 5 jaar geregeerd. Dan is de huidige minister van Veiligheid Ivo Opstelten 73. Dat is oud naar Haagse begrippen. Teeven, populair in eigen kring, is zijn logische opvolger.

Infrastructuur en Milieu: Stef Blok (VVD). Rechterhand en ideologisch geweten van Rutte. Bewaakte in Rutte I als fractievoorzitter het liberale profiel. Heeft bestuurlijke ambities en zal zich nu beschikbaar stellen. Te rechts voor natuur en milieu? Nee hoor, was al bestuurslid van het Zuid-Hollands Landschap.

Immigratie en Asiel: Henk Kamp (VVD). Kamp is een allrounder. Deed al VROM, Defensie en Sociale Zaken, maar maakte als Kamerlid vooral furore in het immigratiebeleid. De VVD zal hier het strenge gezicht van het kabinet willen bewaken.

Economische Zaken en Landbouw: Marjet van Zuijlen (PvdA). Prominent Kamerlid (1994-2000) voor de PvdA in de paarse jaren. Sindsdien actief als consultant en commissaris bij diverse grote bedrijven, maar nog altijd actief in de PvdA.

Sociale Zaken: Jetta Klijnsma (PvdA). De PvdA zal op Sociale Zaken het sociale profiel willen bewaken. Klijnsma combineert veel bestuurlijke ervaring met grote populariteit in de achterban: 192 duizend voorkeurstemmen.

Defensie: Hans van Baalen (VVD). Al jarenlang hoog in de pikorde in de VVD. Vaste adviseur van premier Rutte. Het is tijd voor een kabinetspost. De VVD wil Defensie alleen als er niet extra bezuinigd hoeft te worden.

Binnenlandse Zaken: Paul Depla (PvdA). Stond in 2007 al prominent op alle lijstjes, maar viel af. Kwam daarna in opspraak als wethouder in Nijmegen, timmert nu aan de weg als burgemeester in Heerlen.

Onderwijs: Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Mede-onderhandelaar en rechterhand van Samsom in het kabinet. Gaat in de Trêveszaal de formatie-afspraken bewaken als Samsom zelf in de Kamer blijft, zoals beloofd. Leidde een belangrijke parlementaire onderwijscommissie en barst van ambitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden