Het Volkskrantkabinet - 'Alexander Rinnooy Kan minister van Onderwijs'

Tientallen lezers stelden op verzoek van Volkskrant.nl een nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor. De meest genoemde kandidaat: Alexander Rinnooy Kan.

Alexander Rinnooy Kan tijdens het voorjaarscongres van D66 in Amsterdam.Beeld ANP

Volkskrant.nl werkt de komende weken met lezers aan een nieuw kabinet. Gisteren vroegen we wie de vervanger moet worden van CDA-minister Marja van Bijsterveldt. Uit de tientallen reacties komt één naam bovendrijven: Alexander Rinnooy Kan. De hoogleraar en oud-voorzitter van de SER wordt gezien als een expert op het gebied van onderwijs en cultuur.

De beste onderbouwing kwam van Jan van Eupen (82) uit Nijmegen. Volgens Van Eupen is er momenteel 'een grote achterstand in wervend beleid' op het gebied van onderwijs, innovatie en cultuur. 'Er is een minister nodig die met gezag en met het vermogen om consensus te bereiken belangrijke besluiten kan nemen.'

Rinnooy Kan wordt volgens Van Eupen gezien als 'constructief en gezaghebbend'. De D66'er heeft bovendien zijn sporen verdiend in verschillende relevante organisaties. Zo was hij voorzitter van het Prins Bernard Cultuurfonds. Zijn lidmaatschap van D66 kan ook een voordeel zijn. 'Hij past in een progressief, sociaalliberaal kabinet.'

Van Eupen: 'Kortom: Rinnooy Kan, er is geen betere.'

Andere suggesties voor de nieuwe minister van OCW: Ad Verbrugge, universiteit hoofddocent en medeoprichter van Beter Onderwijs Nederland; PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem; VNSU-voorzitter Sijbolt Noorda; of de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.

Morgen: Veiligheid en Justitie
Iedere werkdag gedurende de formatie stelt Volkskrant.nl op uw aanwijzing een nieuwe minister aan. Dagelijks moet één minister uit het demissionaire kabinet-Rutte plaatsmaken voor een nieuwkomer (of zichzelf opvolgen). De politiek redacteuren van Volkskrant.nl werpen zich op als jury en zullen uit uw inzendingen de best onderbouwde keuze selecteren.

De volgende minister op de wip: VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Voor wie moet hij plaatsmaken, of verdient hij juist een tweede termijn? Stuur uw voordracht (maximaal 150 woorden) naar internet@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden