Het volkskrantbonenplan

Een enveloppe was het die rammelde. Bij de brief zat een stevig plat doosje dat de afzender zelf in elkaar geplakt had....

tekst wouter klootwijk

Bonen die aarzelden of ze witte bonen zouden worden of bruine. Ongelooflijk mooie boontjes met een bruin-oranje vlek rond de navel. God doet grappig.

De brief van een lezer uit Frederiksoord: 'Twee jaar geleden ontmoette ik een man die probeert oude peulvruchtrassen te kweken. Ook de Wieringer boon, wit met een oranje vlek. Hij werd vroeger geteeld op het eiland Wie ringen.

Volgens de verzamelaar was de boon nergens in Nederland meer te vinden. Maar de man had een oud-inwoner van Wieringen ontdekt die zaaigoed maar naar de vs had meegenomen. Zo kwam hij aan wat Wieringer bonen. Gelukkig had ik zelf ooit kievitsbonen meegenomen uit De ne mar ken. Ik kon tien kievitsbonen ruilen tegen vijf Wieringers. Ik heb ze in 2000 in de grond gelegd en met de oogst vorig jaar hetzelfde gedaan. Ik had er toen voldoende om ze te eten. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook heerlijk. Een raadsel waarom ze niet in de handel zijn.'

Het is waar dat sommige (oude) bonenrassen zo lekker smaken dat het pijn doet dat ze niet (meer) in de supermarkt te vinden zijn. Ligt dat aan ons, slome biefstukconsumenten? Of ligt het aan de gemakzucht van supermarktinkopers?

Een experiment. Het principe van de kettingbrief, maar stukken leuker. We houden vijf Wieringerbonen en stoppen ze in de grond. De andere 195 sturen we door naar wie ze maar hebben wil. Afspraak (zweren!): de helft van de oogst in de zomer of het najaar geeft men door aan iemand die opnieuw de helft van de oogst zal doorgeven aan iemand die zweert dat hij de helftEn of de afdeling peulvruchten van de Universiteit van Wageningen ons misschien wil uitrekenen hoeveel Wieringerbonen we over drie jaar kunnen oogsten.

We sturen 39 keer vijf bonen aan de eerste 39 lezers die beloven dat ze er meer bonen van zullen maken. Schrijf of mail naar de redactie van het Volkskrant Magazine (adres staat elders) en we zullen wat beleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden